Sluit dit venster

Kinderen in de Knel kerst 2010


Hoop voor kinderen in de knelHoop voor kinderen in de knel
Kerst is een moment in het jaar dat we stilstaan bij de vrede in de wereld. Vrede die in sommige landen ver te zoeken is. De Colombiaanse Jainer heeft dat aan den lijve ondervonden. Hij werd bedreigd en verminkt door gewelddadige, gewapende jeugdbendes.

Kinderen groeien op met geweld
Colombia lijdt al jaren onder aanhoudend geweld. De mensenrechten worden ernstig geschonden. Tien procent van de bevolking is in eigen land op de vlucht voor het conflict tussen de linkse guerrilla (o.a. de FARC), de rechtse paramilitairen en de overheid. Geweld, moorden en ontvoeringen horen er bij het dagelijks leven. Kinderen groeien op met geweld. Eenderde van de vluchtelingen zijn Colombianen van Afrikaanse afkomst. Er wordt geaasd op hun land, omdat ze in een vruchtbaar gebied wonen. Ze worden gediscrimineerd. Kinderen lopen groot risico te worden ontvoerd door de bendes, die hen willen inzetten in de strijd, vooral jongens tussen de twaalf en vijftien jaar.

Jainer
Jainer M. is een van de Afro-Colombiaanse jongeren op wie de bende het hadden gemunt. Hij weigerde zich echter bij hen aan te sluiten. Dat Jainer zich niet liet intimideren, kwam hem duur te staan. Op een avond werd hij van straat geplukt en meegenomen. Toen Jainer weer wakker werd in het ziekenhuis, miste hij zijn rechterhand. Dat was het antwoord van de paramilitairen op zijn weigering. Na deze ingrijpende gebeurtenis vluchtte Jainer samen met zijn oom naar de sloppenwijken van Bogotá. Daar kon hij terecht bij organisatie Afrodes, waar Jainer geborgenheid vond en weer leerde om mensen te vertrouwen. 

Afrodes
Afrodes werkt in Soacha, een sloppenstad die op de hellingen tegen de hoofdstad Bogotá is gebouwd. Jongeren worden er opgevangen en geholpen om een stabiele toekomst op te bouwen. Met allerlei culturele en educatieve activiteiten kunnen ze verwerken wat ze hebben meegemaakt en worden ze weerbaar tegen het geweld. Afrodes stimuleert kinderen om naar school te gaan en helpt hen met activiteiten op het gebied van dans, muziek en sport. Mede dankzij Afrodes vallen de jongeren niet ten prooi aan mensen die misbruik van ze willen maken, maar werken ze zelf aan een toekomst vol perspectief. Als Afrodes niet zou bestaan, zouden er veel meer slachtoffers door geweld vallen en zouden jongeren minder weerbaar zijn.

Steun dit werk
Jainer vond dankzij Afrodes geborgenheid en een toekomstperspectief. Met hulp van Afrodes kon hij zijn school afmaken. Inmiddels heeft hij zijn eigen winkel en kan hij in zijn eigen levensonderhoud voorzien. Afrodes biedt hoop voor Afro-Colombiaanse kinderen in de knel. U kunt dit werk steunen via de kerstcollecte in uw kerk of door een gift over te maken op rekening 456 t.n.v. Kerk in Actie, Utrecht, o.v.v. Hoop voor Kinderen in de Knel. U kunt ook online doneren. Hartelijk dank!