Sluit dit venster

1,6 miljoen mensen getroffen door overstromingen Cambodja

5 december 2011

De overstromingen in Cambodja zijn de ergste in zestig jaar. Drie kwart van het land heeft maanden onder water gestaan, waardoor bijna 20 procent van de jaarlijkse rijstoogst verloren is gegaan.

In totaal zijn 1.6 miljoen mensen door de overstromingen getroffen. Door aanhoudende regenval zijn in oktober 90.000 mensen dakloos geraakt. Kerk in Actie en ICCO verlenen hulp via lokale partnerorganisaties.

In het getroffen gebied werken ICCO en Kerk in Actie samen met het Salvation Centre of Cambodia (SCC), Krom Akphiwat Phum (KROM), en Community Capacities for Development (CCD). Zij delen meer dan 1.500 voedselpakketten met rijst, olie, zout, en ingeblikte vis uit. Verder geven de partners muskietennetten, waterfilters, waterzuiveringstabletten, zeep en bieden ze ondersteuning bij de reparatie van huizen. Honderd mensen uit de regio worden tegen betaling bij de hulpverlening betrokken, waardoor ze ook een inkomen hebben. De hulp wordt gecoördineerd door het regionale ACT Alliance-netwerk. ICCO en Kerk in Actie bieden op die manier hulp aan 10.000 mensen in Cambodja.

Verslag uit het veld
In de meeste provincies is het waterpeil gedaald naar 30 tot 60 centimeter, waardoor het mogelijk is om met opruimwerkzaamheden te beginnen. Marcella Bos is communicatiemedewerker in het regionale kantoor van ICCO en Kerk in Actie in Zuidoost-Azië. Zij bracht deze maand samen met haar collega Sithirith Mak, programmamedewerker in Cambodja, een bezoek aan de overstroomde gebieden in Cambodja. In een reisverslag geeft Marcella Bos een goed beeld van de omvang van de ramp en de hulpverlening.

Marcella Bos: “Overal om mij heen is water. Zo ver ik links en rechts kan kijken. Hier en daar zie ik struikjes en een groepje palmbomen. Ik vermoed dat de bomen de grens aangeven tussen de rivier en de daarachter gelegen rijstvelden. Maar vandaag is er geen oever te zien. Het is een grote zee. Ik zit op een bootje op de Mekong in Cambodja en ga met mijn collega Sithirith en partner CCD een bezoek brengen aan de overstroomde provincie Kampong Chnang.

Onderweg naar de eerste gemeenschap, Kean Tama, zie ik direct de ernst van de overstromingen die in Cambodja honderden mensen het leven hebben gekost. Het water komt bij de meeste huizen tot aan de rand, een aantal huizen staat nog altijd onder water. Er zijn in dit gebied geen wegen te zien. De mensen in deze omgeving moeten zich per boot verplaatsen. Zelfs voor een bezoekje aan de buren.

Minder rijstopbrengsten
Bij de gemeenschap Kean Tama is de situatie niet anders. Als wij bij het huis van Neang Ren, leider van het dorp, aanmeren, komen de leden overal vandaag gevaren, in simpele houten boten. Door de gesprekken met de mannen en vrouwen van Kean Tama realiseer ik me in wat voor situatie deze mensen moeten leven. Begin oktober stond het water op sommige plaatsen wel 9 meter hoog. Een maand later is het niveau naar 3 meter gezakt.

Nog altijd te hoog om rijstvelden te bewerken. De meeste mensen die aan de Mekong wonen, leven voor een deel van het jaar van de visvangst. Het andere deel van het jaar verbouwen ze rijst en groenten in de vruchtbare grond van de rivierbedding. ‘In normale omstandigheden kunnen we in november starten met het zaaien van de rijst, maar dit jaar staat het land nog steeds onder water. Ik ben bang dat we pas aan het eind van het jaar kunnen beginnen’, vertelt de dorpsleider. ‘Het rijstseizoen zal dit jaar korter zijn en dat levert minder opbrengsten en voedsel voor de gemeenschap op.’

Voedseltekort
Zijn zorg wordt gedeeld door de leidster van de tweede gemeenschap Tonle Krao. Noun Sarun is bang dat de overstromingen van dit jaar leiden tot een voedseltekort in 2012. ‘We krijgen nu ondersteuning van organisaties. Ook de overheid heeft ons geholpen, maar onze levenssituatie gaat volgend jaar pas echt verslechteren. Dan hebben we geen of weinig inkomsten van de rijstoogst en van alleen visserij kunnen we niet rondkomen. Door de overstromingen van dit jaar hebben we onze voedselvoorraden al voor een groot deel gebruikt.’

Noodhulp
Naast minder inkomsten en voedselproductie hebben de gemeenschappen ook te maken met een gebrek aan schoon drinkwater en slechte hygiënische omstandigheden. Kinderen worden steeds vaker ziek en de volwassenen zijn bang dat het niet lang gaat duren, voordat de hele gemeenschap ziek wordt. ICCO en Kerk in Actie verstrekken via de ACT Alliance waterzuiveringstabletten en voedselpakketten en verzorgen opvang voor daklozen.

Na de gesprekken van vandaag realiseer ik me dat deze mensen ook in 2012 onze hulp nodig hebben. Sarun is blij met iedere bijdrage die wij kunnen leveren. ‘Onze situatie is door de hulp verbeterd, maar het leven is nog altijd moeilijk. We leven dag bij dag.’

Bekijk een eerder geplaatst bericht over de overstromingen in Cambodja.Nieuws in december