Sluit dit venster

Hulp voor vluchtelingen in de Sahel

25 april 2012

Door de recente onlusten in Mali, waarbij de president werd afgezet, zijn in het land vele mensen gevlucht. Naast de politieke spanningen heeft het land ook nog te maken met ernstige voedseltekorten, waar de gehele Sahel-regio mee kampt.

De hele Sahel-regio, inclusief landen als Burkina Faso, Senegal en Tsjaad, kampt met ernstige voedseltekorten. Er wordt gevreesd voor een voedselcrisis die meer dan 10 miljoen mensen zal treffen. Droogte, erosie en slechte oogst in voorgaande jaren zijn belangrijke oorzaken voor dit probleem, maar ook de arbeidsmigranten die na de conflicten in Ivoorkust en Libië naar hun thuislanden in de Sahel zijn teruggekeerd zijn een oorzaak.

Staatsgreep Mali
Op 22 maart van dit jaar pleegden militairen een staatsgreep in Mali, waarbij de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré werd afgezet. Dat deden ze met name uit onvrede over de manier waarop de overheid is opgetreden tegen de opstandelingen in het noorden van Mali, waar de Toeareg-rebellen steeds meer terrein wonnen. Na de coup verslechterde de situatie in het land snel, en werd het noorden van Mali ingenomen door de National Movement for the Liberation of Azawad (MNLA), een beweging van Toearegs voor de bevrijding van noordelijk Mali, en islamitische groeperingen als de fundamentalistische Ansar Dine. Uit angst voor geweld hebben veel mensen inmiddels hun dorpen verlaten, en zijn grote vluchtelingenstromen op gang gekomen.

Kerk in Actie en ICCO hebben een regiokantoor in Bamako, de hoofdstad van Mali. Na de staatsgreep werd er in Nederland direct een crisisteam opgezet om de mensen in het regiokantoor te ondersteunen met advies en informatie. Ondertussen stelde de regionale organisatie Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) sancties in om de militairen te dwingen de macht over te dragen aan een burgerregering. Deze sancties leidden tot veel spanningen, en schaarste van brandstof en voedselvoorraden. Ook werd het bankverkeer getroffen en sloten winkels hun deuren. Op grond van deze ontwikkelingen werd besloten de medewerkers van het regiokantoor te evacueren naar landen in de regio.

De militairen hebben inmiddels besloten om de macht over te dragen aan een overgangsregering, die geleid zal worden door interimpresident Mr. Diounkounda Traore. Deze ontwikkelingen hebben de rust in het land enigszins doen terugkeren. Om die reden is besloten de evacuatie te beëindigen, en inmiddels zijn de medewerkers van Kerk in Actie en ICCO weer terug in het kantoor in Bamako.

Democratie
Tot voor kort stond Mali bekend als een voorbeeld voor democratie in Afrika. Het land heeft namelijk al sinds 1991 een democratisch gekozen regering, en ook de net verdreven President Toumani werd als een democratisch leider beschouwd. Zijn aankondiging om zich bij de volgende verkiezingen niet meer kandidaat te stellen, werd nog gezien als een herbevestiging van de democratie die nu opeens ruw is verstoord. Deze verkiezingen zouden deze maand al plaatsvinden, waardoor de staatsgreep nog eens extra hard aankomt.

Hulp op korte en lange termijn
Samen met het regiokantoor in Bamako en partnerorganisaties in Mali ondersteunen Kerk in Actie en ICCO de getroffen bevolking in Mali en Burkina Faso. Zij delen bijvoorbeeld voedsel en zaden uit via boerengroepen in Burkina Faso. Deze hulp is vooral gericht op het bestrijden van voedselonzekerheid op korte termijn. Maar Kerk in Actie en ICCO werken ook altijd aan meer structurele oplossingen en betere zelfredzaamheid. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld graanbanken met het aanleggen van voorraden en het toegang krijgen tot de markt. Door trainingen en het beschikbaar stellen van startkapitaal kunnen deze graanbanken een buffer vormen in tijden van droogte. Op die manier hopen de partners van Kerk in Actie en ICCO ook bij te dragen aan het bestrijden van voedselonzekerheid op de lange termijn.

Kerk in Actie en ICCO steunen in de Sahel-regio onder andere de volgende partnerorganisaties:
• ALPHALOG (Association Libre pour la Promotion de l'Habitat et du Logement),
• GRAT (Groupe de Recherches et d'Application Techniques)
• AMSS (Association Malienne pour la Survie au Sahel)
• OMAES (Oeuvre Malienne d'Aide à l'Enfance du Sahel)

Steun onze partners in de Sahel
We vragen diaconieën, zwo-groepen en particulieren ons werk te steunen door te bidden voor de hulpverleners en degenen die hulp nodig hebben in de Sahel-regio en door een bijdrage over te maken op rekeningnummer 456 van Kerk in Actie in Utrecht onder vermelding van “Noodhulp Sahel”. U kunt ook online doneren.

Eerdere berichtgeving over de staatsgreep in Mali.
Vorig bericht over de hulpverlening van Kerk in Actie en ICCO in de Sahel.Nieuws in april

Er zijn geen berichten.