Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Dubbele genocide en reformatie tuin in Rwanda

Gerard en Auli 't Spijker geven een maand les aan twee verschillende theologische faculteiten van de Protestantse kerken in Rwanda. Zij delen ieder hun ervaringen.

Auli over de dubbele genocide:

Op mijn laatste lesdag in Butare zouden we ‘s ochtends nog drie presentaties van studenten hebben en puntjes op de i zetten vóór de examens. Maar na het ochtendgebed werd plotseling aangekondigd, dat om 9 uur drie senatoren uit Kigali zouden komen om de studenten in te lichten over ‘de ideologie van een dubbele genocide’ in de buitenlandse media. Iedereen moest eraan deelnemen. En dus luisterden we tot 12 uur met honderden mensen naar drie lezingen.

Iemand had geconstateerd dat er in het buitenland, (België, Frankrijk, Engeland en de VS) informatie was verschenen, waarin werd beweerd dat er in Rwanda niet alleen een genocide van Hutu’s tegen Tutsi’s had plaatsgevonden, maar ook van Tutsi’s tegen Hutu’s. Alle onderzoeken die bewijzen dat het leger dat na 1994 aan de macht kwam veel moorden en massaslachtingen heeft uitgevoerd, worden door de huidige regering bestempeld als “besmet door de ideologie van een dubbele genocide”. Ze waarschuwen daartegen. Voor ons was deze bijeenkomst een interessant voorbeeld van de totalitaire trekken van het huidige politieke regime in Rwanda.

Ik heb trouwens die middag nog de lessen kunnen afsluiten…

Gerard over de Tuin van de Reformatie:

Een deel van de campus heet Tuin van de Reformatie. Het is een knipoog naar Maarten Luther die gezegd heeft: “Ook als ik zou weten dat morgen de Heer terugkomt, dan wil ik vandaag nog een appelboom planten.” De decaan van de theologische faculteit, Olivier Munyansanga, vindt bomen planten van groot belang. Overal waar hij tot dusver heeft gewerkt, heeft hij kinderen en jongeren geleerd bomen te planten. Dat heeft een grote opvoedkundige waarde, zegt hij. Wie een boom in zijn eigen tuin geplant heeft, kijkt iedere dag hoe hij groeit. Zo leer je naar de toekomst kijken, en niet naar het verleden, zoals wij Afrikanen gewend zijn.

Veel gasten van de theologische faculteit hebben de afgelopen jaren een boom geplant in de Tuin van de Reformatie. De tuin groeit zichtbaar. Ook wij hebben allebei een boom geplant, om zo onze onderwijsactiviteit van veertien dagen in Huye plechtig maar ook nuttig af te sluiten.

De komende veertien dagen zullen we les geven aan studenten van de tweede campus van de universiteit, in Karongi, drie uur rijden hiervandaan.

 

Over dit project

Het trauma van de genocide in 1994 in Rwanda drukt nog steeds op overlevenden, daders, jong en oud. Veel daders zijn berecht. Sommigen zijn teruggekeerd naar hun dorp. Maar hoe kunnen buren en kerkleden elkaar ooit weer vertrouwen? Rwandese kerken trainen hun pastors in traumahulp en verzoeningswerk. Ook bieden kerken vaktrainingen aan jongeren. Zij zijn de hoopvolle toekomst van dit land in ontwikkeling.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)