Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Cubaans dagboek 2020 #5 - Hans Spinder & Wil Arts

Net als een aantal jaren geleden. toen Hans samen met zijn vrouw Wil door Kerk in Actie uitgezonden was naar Cuba, geeft Hans nu weer een periode theologielessen in Cuba. Hans en Wil zien de verschillen met een aantal jaren geleden.

Lege schappen in de supermarkt

Zaterdagmiddag hebben we een uitje: we gaan lunchen met collega Francisco. Hij heeft benzine kunnen regelen, dus kunnen we met zijn auto naar Varadero, het toeristenstrand van Cuba. Behalve restaurants is er ook een grote supermarkt waar we misschien dingen vinden die niet in Matanzas zijn. Maar wat een treurig gezicht. Jaren geleden kwamen we hier wel eens en toen was de winkel goed voorzien. Nu veel lege schappen of meterslange rijen met hetzelfde product. Toch kunnen we nog een blok kaas scoren dat we samen delen.

In gesprek met atheisten en wetenschap

Met mijn lessen loopt het goed. Ik heb de masterscursus in Matanzas goed afgesloten en de studenten hebben twee maanden om hun schriftelijk werkstuk te schrijven. De oudste studente, Niube (foto) is enthousiast over de cursus en wil het materiaal omvormen tot een introductie voor haar jongerengroep. Er is niets mooier dan jongeren of volwassenen te helpen hun wereld en leven te begrijpen, aldus Niube. Ze is al 20 jaar predikant in de Baptisten kerk, maar heeft eerst wiskunde en cybernetica gestudeerd. Tijdens die studie werd ze als enige ‘religiosa’ met argwaan bekeken. De relatie tussen wetenschap en geloof heeft haar belangstelling en ze vindt dat jongeren veel te eenzijdig en onkritisch worden onderwezen op school over wetenschap en atheïsme. Dat is ook de mening van de andere studenten. “Darwin heeft definitief bewezen dat onze wereld het resultaat van evolutie en niet van schepping is”, zo leren ze op school. Maar de Bijbel is geen handboek voor natuurkunde, schepping en evolutie vormen geen tegenstelling, maar, zo zeggen sommige theologen, evolutie is de methode van Gods schepping. Tijdens de evaluatie van de cursus zei een van de studenten: “Dankzij deze cursus voelen we ons gesterkt en hebben we argumenten geleerd om de discussie met atheïsten en mensen die de wetenschap verabsoluteren aan te gaan.

Cursus Jodendom

Met mijn cursus Jodendom ben ik afgelopen vrijdag begonnen aan het instituut voor religiestudies in Havanna. Dit instituut valt onder het seminarie maar is duidelijk gericht op godsdienstwetenschappen. De groep van 17 studenten is dan ook zeer divers. Velen definiëren zichzelf als atheïst of agnosticus, enkelen zijn lid van een kerk, een is moslim en een is Babalawo, priester bij de afro-cubaanse Santería. Maar ze zijn allemaal geïnteresseerd in het Jodendom, zij het om verschillende redenen. Het aantal Joden in Cuba is nu beperkt, velen zijn vertrokken met de komst van de Cubaanse revolutie. Toch zijn er in de Spaanse taal en in de cultuur elementen van vooroordelen tegen Joden. Vroeger werd er gezegd: “een Jood is jongen die zich niet wil laten dopen!” Het woord farizeeër is hier synoniem met huichelaar. In de pauze hadden we meteen al een discussie over de staat Israel en over de positie van de Joden in Cuba, omdat Israel wordt gesteund door de VS, de grote vijand, en Cuba de kant van de Palestijnen kiest. Door de eenzijdige politieke propaganda zijn de Cubanen slecht geïnformeerd over deze kwestie.

De kerk van Alison en Sarahi viert 120e verjaardag

Zondag waren we in de presbyteriaanse kerk van Cárdenas, waar Alison Infante predikant is, samen met zijn vrouw Sarahi. Vorig jaar was Alison, op uitnodiging van Kerk in Actie, in Nederland. Het was de verjaardag van deze kerk, alle kerken vieren hier hun verjaardag, want het was 120 jaar geleden dat deze kerk gesticht werd. Er was een kleine tentoonstelling met foto’s en voorwerpen uit de geschiedenis van de kerk en de vroegere predikant van de gemeente en oprichter van het Christelijk Centrum voor Reflectie en Dialoog, Raimundo García, werd bedankt voor zijn werk destijds. Natuurlijk moesten wij ook iets zeggen in de dienst, we zijn er vaker geweest voor workshops of Bijbelstudies en kennen er veel mensen. Wil heeft er vorige week nog een zogenaamde tertulia geleid. Ik kon vertellen dat er die morgen nog via de Whatsapp van de Domkerk contact is geweest en dat we zo als kerken met elkaar verbonden zijn in een wereldwijd netwerk van kerken. Dat is zeker voor Cubanen, die zich vaak geïsoleerd voelen, een teken van hoop.

Verbondenheid met kerken in Nederland

De muziek tijdens de dienst was ook weer levendig en inspirerend, mede dank zij de bezielende leiding van Dianet, die net terug was van haar verblijf in Bosey en haar bezoek in Nederland. Ze was nog maar net terug van die reis of ze deed al weer mee met de voorbereiding van de liturgie en het oefenen met het koor en met het kinderkoor. Na de dienst vertelde ze ons enthousiast over de cursus die ze bij de Wereldraad van Kerken had gevolgd en over haar verblijf in Nederland. Ze had warme herinneringen aan haar bezoek aan lokale kerken o.a. in Driebergen, Nieuwerkerk a/d IJssel en de Domkerk. Meteen daarna met evenveel energie aan de afwas in de kerk.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Foto's

van dit project