Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Giro555 in actie voor Beiroet

Op 4 augustus heeft een verwoestende explosie in de haven van Beiroet een groot deel van de stad weggevaagd. De ramp heeft meer dan honderd mensen het leven gekost, duizenden mensen zijn gewond en tienduizenden gezinnen zijn in één klap dakloos. Er is onmiddellijk hulp nodig. De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 slaan daarom de handen ineen en roepen heel Nederland op om in actie te komen voor Beiroet.

Kinderen in Beiroet zijn hun ouders kwijt, en voedsel- en medicijnvoorraden zijn vernietigd. Door de coronapandemie is de zorg in de stad al compleet uitgeput. De noodsituatie is schrijnend. Alleen al in Beiroet dreigen een half miljoen kinderen ondervoed te raken. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers de komende dagen nog verder stijgt. Er is directe noodhulp nodig, zoals medische zorg, reddingswerk, drinkwater en onderdak. Maar ook psychosociale hulp voor de getraumatiseerde slachtoffers van de ramp.

Ondraaglijke situatie

“De combinatie van de enorme explosie, de ongekende economische crisis, het coronavirus en de omvangrijke opvang van vluchtelingen rond de stad, maken de huidige situatie ondraaglijk”, zegt Garance Reus, actievoorzitter van Giro555. “Nog steeds worden er mensen onder het puin vandaan gehaald en er is een grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak. Als samenwerkende hulporganisaties slaan we de handen ineen om geld op te halen om de hulp op te schalen.”

Verwoesting van de haven

De situatie in Libanon is al langere tijd fragiel. Het land vangt al jaren grote groepen vluchtelingen uit Syrië en de Palestijnse gebieden op. Daar kwam de afgelopen maanden de coronapandemie bovenop. Libanon verkeert in economisch zwaar weer. De verwoesting van de haven, een belangrijk deel van de infrastructuur, zal deze situatie alleen maar verslechteren. Ruim tachtig procent van alle graanvoorraad lag opgeslagen in nu vernietigde silo’s.

Medische, financiële en psychische hulp

De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals ambulancevervoer en medische zorg. De hulpverleners richten zich daarnaast ook op het zoeken naar slachtoffers tussen het puin. De samenwerkende hulporganisaties zullen niet alleen medische noodhulp verlenen, maar de getroffenen ook financieel ondersteunen en met psychische hulp. Om dit te kunnen realiseren zullen vele tientallen miljoenen euro’s nodig zijn.

Samen in actie voor Beiroet

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes, World Vision.

Doneer hier online voor de slachtoffers en de nabestaanden

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)