Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Grote belangstelling cursussen P3W

In Papoea heeft - net als elders in Indonesië - corona hard toegeslagen. Kwamen er in het begin van de pandemie nog weinig besmettingen onder de Papoea-bevolking voor, afgelopen zomer sloeg de pandemie toch toe, vooral door de deltavariant. Nu ook in Papoea met vaccineren is begonnen, kan P3W weer cursussen verzorgen. En daar is veel belangstelling voor.

In Papoea kunnen mensen zich inmiddels op een groot aantal locaties laten vaccineren. De hele staf van P3W is inmiddels ingeënt, maar de staf merkt dat er onder de Papoea-bevolking veel onwetendheid of angst heerst rond het vaccineren. Daarom probeert de staf van P3W via haar toerustingsblad dat vier keer paar jaar wordt toegestuurd naar alle vrouwengroepen, en in (online) ontmoetingen deze onwetendheid en angst weg te nemen.

Dankzij het vaccineren geldt voor het werkgebied van P3W inmiddels geen code rood meer, en mogen er weer ontmoetingen en cursussen plaatsvinden. Daardoor kon P3W onlangs bijvoorbeeld gehoor geven aan een verzoek van de classis Sarmi om een toerustingscursus te komen geven aan 100 vrouwen uit Sarmi en omgeving. P3W ging mede op dit verzoek in, omdat Sarmi, een groot maar verafgelegen dorp, nog coronavrij was.

Omdat het om een grote groep ging, kostte het P3W wel even tijd voor alle deelnemers cursusmateriaal klaar te maken: stof inkopen en alvast knippen voor de naailessen, het kopiëren van recepten voor de kooklessen en het materiaal voor het toerustingswerk. Toen de P3W-staf echter met een volgeladen auto op locatie in Sarmi arriveerde, stonden daar geen 100 maar 150 vrouwen enthousiast te wachten. Dat was even slikken: voor de theorielessen was dat geen bezwaar: materiaal kon daar gekopieerd worden, maar stof voor de naaimodule was er niet te koop. Het plan was om iedere deelneemster een bloes met bijpassende rok te laten naaien. Na overleg met de organisatoren legde P3W de vrouwen een keuze voor: ”Iedereen naait een bloes of een rok, of anders moeten de niet-aangemelde vrouwen helaas terug naar huis.” Die keuze bleek niet moeilijk: niemand wilde dat er iemand naar huis zou moeten, dus iedereen naaide een van beide kledingstukken in plaats van alletwee. Op de foto’s is te zien hoe een grote groep vrouwen enthousiast met de hand aan het naaien is.  

Een presentatie door P3W in uw gemeente?
Van 30 oktober t/m 28 november is Meilanny Alfons, werkzaam bij P3W, in Nederland. Ook Marijke Werimon, al 50 jaar betrokken bij P3W en woonachtig in Papoea, is tot half november in Nederland. Wilt u (een van) hen uitnodiging om in uw gemeente te vertellen over Papoea en het werk van P3W, neem dan contact op met Mirjam Boswijk, relatiebeheerder Zending en Diaconaat, via m.boswijk@protestantsekerk.nl.

 

Over dit project

Overal in West Papoea zijn vrouwen actief betrokken bij de ontwikkeling van hun land en volk. Dat is hard nodig maar niet vanzelfsprekend in een maatschappij, waar vrouwen traditioneel voorbestemd zijn tot een leven binnenshuis. Veel van hen zijn nauwelijks opgeleid. Het vormingscentrum P3W leidt vrouwen op, zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen bouwen aan de kerk en de samenleving.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Sterke vrouwen in de kerk (Papoea)