Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

‘Ik kan nu écht iets voor de Libanese samenleving betekenen’

Thuiszorg is duur en schaars in Libanon. Tegelijkertijd zijn de werkloosheid en de armoede groot. Kerk in Actie-partner MECC organiseert trainingen in thuiszorg. Deelnemers kunnen daarna in de zorgsector aan de slag. “Nu kan ik echt iets betekenen voor onze samenleving.”

Door het opleiden van thuiszorgwerkers biedt de Raad van Kerken in het Midden-Oosten (MECC) mensen nieuwe kansen op werk en kunnen ze weer meedoen in de maatschappij. In Beiroet krijgen deelnemers een training in ouderen- en kraamzorg. De organisatie is in handen van het gerenommeerde St. George Hospital. “Er is een grote behoefte aan ouderenzorg”,  legt programmacoördinator Roula Sawhi uit. “Dat komt omdat veel jongeren door de economische crisis zijn uitgeweken naar het buitenland. Ouderen blijven achter, en er is niemand die voor ze zorgt.” 

De deelnemers krijgen les in basale gezondheidszorg.

Aan de slag in het ziekenhuis

De deelnemers zijn enthousiast. Masseuse Clotilde Costi Mrad zegt: “Ik kom dagelijks veel moeilijke situaties tegen. Tijdens de training leerde ik hoe ik daar beter mee kan omgaan.” Mary Dagher, die als babysitter werkt, kan dat beamen: “Ik heb echt veel geleerd van deze training, zowel door alle informatie als door alle vaardigheden die we leerden.”  

Voor Ahmad Assaf betekent de cursus zelfs een wending in zijn carrière: “Ik werkte voor Pizza Hut en volgde een opleiding in toerisme. Aan het begin van de cursus wilde ik alleen wat informatie, maar ik leerde vaardigheden als reanimeren en begon anders naar mijzelf te kijken. Ik hoop nu aan de slag te gaan in het ziekenhuis.” 

De cursus heeft Ahmads carrière een nieuwe wending gegeven.

Online platform

Om de gecertificeerde thuiszorgwerkers aan de slag te helpen, heeft MECC een online platform ontwikkeld. Hier komen de zorgvraag en het aanbod bij elkaar. Roula Sahwi beheert dit platform en zorgt voor maatwerk: “Iedere situatie is uniek. De een heeft vooral behoefte aan gezelschap, terwijl de ander medische ondersteuning nodig heeft.”  

Zorg voor kinderen

Er is niet alleen dringend behoefte aan zorg voor ouderen, maar ook aan zorg voor baby’s en jonge kinderen. Daarom komt MECC nu ook met een speciaal trainingsprogramma voor babysitters. Het doel is professionalisering van mensen die in dit veld werken, zodat zij beter in staat zijn om op deze manier te voorzien in hun eigen inkomen.  

In het ziekenhuis van het stadje Zahle in de Bekaavallei is de pilotfase nu afgerond. De training is ontwikkeld door het plaatselijke Khoury Hospital. Twintig vrouwen hebben de training nu afgerond. Ze kregen 60 uur onderwijs in praktische zorg, kinderziekten en verpleging, veiligheid, en communicatie met kinderen en ouders. Daarnaast zat er een stukje Human Resources (HR) in de training. Vragen als ‘Hoe maak je een CV?’, ‘Hoe voer je een sollicitatiegesprek?’ en ‘Hoe kun je onderhandelen over je salaris?’ kwamen allemaal aan bod. Met deze vaardigheden staan de zorgaanbieders straks weerbaarder op de arbeidsmarkt. 

Jacqueline ontvangt haar certificaat van de staf van het Khoury Hospital en MECC

Iets betekenen

Ook hier reageren de deelnemers enthousiast op de training. Mounira Fouani, die in het onderwijs werkt, vertelt dat haar kennis uitgebreid en verdiept is. “Het is een pré dat we door deze training meer mensen hebben leren kennen. Ik zou graag nog meer van dit soort opleidingen volgen.” 

Jacqueline Khoury legt uit dat ze veel geleerd heeft. “Nu mijn kinderen zelfstandig zijn, hoop ik aan het werk te gaan en zo iets voor de samenleving te betekenen. Ik wilde dat ik deze training 20 jaar geleden gevolgd had, want dit helpt echt om voor het lichamelijke en mentale welzijn van kinderen te zorgen.” 

Mounira vindt dat meer mensen deze training moeten volgen

 

Over dit project

Door de zware economische crisis in Libanon zoeken veel jongeren werk in het buitenland, waaronder veel ervaren verpleegkundigen. Er is veel vraag naar thuiszorgwerkers. Kerk in Actie ondersteunt medische trainingen voor Libanezen en Syrische vluchtelingen. Na hun diplomering kunnen ze vrijwel direct aan de slag. Dat biedt hoop voor de toekomst!
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Training in thuiszorg biedt werk en hoop