Geslaagd!

Blog

dinsdag 20 september 2011Deze week is nu al geslaagd (behalve dan het typen van dit stukje, want dit wordt poging 2…).Mijn oorontsteking, waar ik vorige week onder te lijden had,is zo goed als over…Zondag samen met ds. Tri Joko uit Sumatra een presentatie gehouden in Vleuten over mijn toekomstige werk. 's Middags naar mijn zus, zwager en kids in Apeldoorn. 's Avonds voor het laatst met alle vrienden uit Genemuiden bij elkaar…Maandag met ds. Tri Joko naar het Overijsselse Lettelegegaan. Gerrit Slagman (zie foto) is diaken en actief bij de stichting Stimuland die o.a. boeren helpt in moeilijke situaties van verandering. Boer Mark komt moeilijk rond met zijn boerenbedrijf en wil toch op zoek gaan naar een andere job, want ook zijn ‘nevenfunctie’ wormen kweken levert niet genoeg op. Aan zijn creativiteit ligt het niet: we hebben 3 verschillende machines gezien die hijzelf in elkaar heeft geknutseld! Boerenechtpaar Jan en Fenna hebben sinds 10jaar een bed&breakfast om hun inkomsten meer zeker te stellen. Hun zoon zal het bedrijf overnemen. Boer Henk is een maatschap begonnen met zijn dochter en zoon. Op deze manier hebben ze samen een goed lopend bedrijf. Boer Henk is tevens lid van de werkgroep ‘Kerk en landbouw’. Tijdens de MKZ-crisis 10 jaargeleden kregen de kerken kritiek omdat ze weinig betrokken waren. In reactie op deze kritiek is de werkgroep in leven geroepen en in gesprek gegaan met de lokale overheid om opgenomen worden in het rampenplan. Op deze manier wordt de kerk ook betrokken in mogelijke noodscenario’s. Boer Jan had veel te vertellen over de verschillende coöperaties in het boerenland. Zogenaamde geld of voedselcoöperaties die oorspronkelijk geïnitieerd zijn door kerken en pastores/predikanten voor het welzijn van de boeren.  Voor Tri Joko was dit ook erg interessant, omdat vergelijkbare coöperaties ook op Sumatra actief zijn en (mede) door kerken gestart zijn. Deze coöperaties zijn van wezenlijk belang voor rijstboeren om te overleven. Naast de overeenkomsten zijn er veel verschillen tussen Nederland enIndonesië. Hier in Nederland is veel door de overheid opgepakt, terwijl dit in Indonesië niet het geval is. In Indonesië ligt er veel werk voor diaconieën. Het werk van een diaconie is dus afhankelijk van de context. Het is belangrijk dat zeinspeelt op de actualiteit. De laatste jaren begint er in Nederland weer een andere wind te waaien: de overheid trekt zich verder terug en de nadruk ligt op de eigen verantwoordelijkheid (zie bijv. de troontrede). Niet iedereen kan dat aan. Een nieuwe uitdaging voor de diaconieën van kerken.Omdat we toch in Overijssel waren, zijn we na deze interessante ontmoetingen doorgereden naar Genemuiden zodat Tri Joko met mijn familie en geboorteplaats kon kennismaken. Inclusief een bezoekje aan mijn jarige neefje en de tapijtfabriek waar mijn vader momenteel werkt.Het was een lange, maar zeer geslaagde dag…En last but not least: vandaag ben ik geslaagd voor mijnzendingsexamen! Dat hield in: een gesprek in Leiden met twee heren over het paper dat ik moest schrijven hiervoor. Het paper ging over ‘Nederlandse visies op diaconaat’. Was goed! O ja, en mijn visum opgehaald bij de Indonesische ambassade in Den Haag… Volgens mij kan ik bijna weg. Nog 10 nachtjes slapen…

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.