Housewarming, 100 dominees en Jakarta

Blog

vrijdag 20 januari 2012HousewarmingEindelijk een housewarming voor mijn collega’s om ze te bedanken voor al hun hulp rondom mijn komst hier en gewoon omdat het gezellig is om ze over de vloer te hebben natuurlijk. Ik vond het wel leuk dat ze kennis zouden maken met de Nederlandse keuken dus ik heb een appeltaart gebakken en pannenkoeken gemaakt (met het beslag uit NL).

Verder waren er pepernoten en kerstkransjes (hoewel ‘slof’/niet knapperig meer, was de smaak nog goed…). Aangevuld met kipkrokantjes, meloen (typisch Nederlands haha) en een tiramisutaart van de plaatselijke Holland Bakery (zonder gekheid, er is hier een Holland Bakery, hoe grappig. Wel jammer dat het brood niet echt des Nederlands is maar ja…). Mijn huis werd ingewijd met een housewarmingslied: de vrede van God werd mij en mijn huis toegewenst. Wat mooi dat zoveel goeds me werd toegezongen (zie en luister: http://www.youtube.com/watch?v=nVVbhkWTTaU&feature=youtu.be). En natuurlijk werd er een gebed uitgesproken. Ik zeg ‘natuurlijk’, want dat is hier veel vanzelfsprekender dan in Nederland. Ik denk dat als een dominee of iemand anders een gebed zou uitspreken bij zoiets ‘banaals’ als een housewarming  we vreemd op zouden kijken (of ben ik de enige?). En dat er hier een ‘christelijk housewarmingslied’ bestaat vond ik al bijzonder. Ik realiseer me steeds meer dat we in Nederland God veel meer op een afstandje houden bij de ‘gewone dingen des levens’. Waar zou dat allemaal mee te maken hebben? Misschien met de scheiding tussen kerk en staat? Dat God niet in het publieke domein genoemd mag worden? Of wat denk jij? Aan het einde van de houswarmingsborrel kwam de sfeer er goed in. Dat is op het volgende filmpje goed te zien: http://www.youtube.com/watch?v=_vNXUv9zLzM&feature=youtu.be.


100 dominees

Van een vrolijke housewarming naar 100 dominees. Deze week was er een 3 daagse vergadering voor alle dominees van de GKSBS. Het onderwerp was een amendement voor de kerkorde. Een vergadering ter voorbereiding voor de synodevergadering. Een voorstel voor een paar kleine veranderingen waardoor de kerkorde meer contextueel wordt. Minder vrolijk zou je denken, maar tijdens de eerste dag dat ik aanwezig was, werden er heel veel grapjes gemaakt en was de sfeer goed. Ik heb tijdens deze vergadering ook een bijdrage mogen leveren: een presentatie van 20 minuten IN HET INDONESISCH! Over mijzelf, de sociale en religieuze context van Nederland en diaconale projecten van en uitdagingen voor de PKN. Gelukkig werden de grapjes die ik tussendoor maakte goed ontvangen (je zal het maar hebben dat je denkt een goede grap te maken en hij komt niet aan…). Een van de collega’s gaf mij een mooi compliment: ‘Excellent, now they know you are one of us’. Een compliment waar ik best wel trots op was.


Helaas kon ik alleen de eerste dag aanwezig zijn op deze vergadering, want er was namelijk overlap met een vergadering in Jakarta waar ik aanwezig moest zijn. Ik vond het in ieder geval erg leuk om wat nader kennis te maken met een paar collega’s en te horen hoe diaconaal lokale kerken bezig zijn in Sumatra.


Jakarta

Ik moest de volgende dag erg vroeg mijn nest uit (4.45 uur), want om 5.30 uur moest ik vertrekken naar het vliegveld. Een van mijn collega’s zou me wegbrengen, maar hij was een beetje aan de late kant. Ik kwam 10 minuten voor vertrek van het vliegtuig aan op het vliegveld. Nu heb ik hier al vaker het vliegtuig gehaald alsof ik een trein van de NS haal, maar dit keer ging het allemaal even anders. Er stonden nog een stuk of 6 mensen bij de balie en de meneer erachter deed een beetje moeilijk. Wat was nu het geval: het vliegtuig was vervangen door een kleiner vliegtuig waardoor wij niet meer mee konden. Gelukkig vertrok 1,5 uur later een ander vliegtuig, maar ik kwam hierdoor wel te laat aan op de vergadering in Jakarta.


De vergadering in Jakarta duurde twee dagen. De deelnemers kwamen uit Timor, Sulawesi, Sumatra, Bali, Java en Nederland (naast mij een collega van Kerk in Actie). Het zit namelijk zo: in 2007 zijn 33 partnerkerken (32 Indonesische en de PKN) bij elkaar gekomen op een partnerschapconferentie en uit deze ontmoeting zijn vier commissies ontstaan rondom vier zaken die alle partnerkerken bezig houden: 1) Diaconaat, 2) Capacity building, 3) Moslim-christen relatie, 4) Neo-charismatische/pentacostale stromingen. Het was voor mij vooral een eerste kennismaking met iedereen. Het is de bedoeling dat ik adviseur van de commissie diaconaat word. Concreet zijn er al een paar dingen gaande in Indonesië op diaconaal gebied: in verschillende kerken (waaronder de GKSBS) zijn diaconale trainingen georganiseerd om gemeenteleden meer ‘diaconaal bewust’ te maken en worden lokale trainers toegerust zodat zij weer anderen kunnen trainen. Soms hangt het diakenschap er namelijk maar een beetje bij in de kerken in Indonesië. Veel kerkenraden vinden het eigenlijke werk van de kerk ‘pastoraat’ en als er al aan diaconaat wordt gedaan is dat vaak charitatief. Wat dat betreft is er veel werk aan de winkel om dit diaconale denken en doen te transformeren: bijvoorbeeld, hoe kan een kerk een bijdrage leveren aan de verandering van structuren die bepaalde groepen in de maatschappij onderdrukken zodat het koninkrijk van God meer zichtbaar wordt?


Het waren twee intensieve, maar boeiende dagen. Beide dagen werd er in het Indonesisch vergaderd. Gelukkig kon ik de rode draad goed volgen!


Dit weekend blijf ik in Jakarta bij mijn Duitse vrienden die ik ken van de taalschool in Jogjakarta. Even een paar dagen bijkomen. Even fijn om uit mijn werkcontext te zijn. Het plan is dat we morgen toeristisch gaan doen. Zondagochtend wil ik een Nederlandse kerkdienst gaan bijwonen: ik zie er naar uit om weer eens in het Nederlands te zingen en een goede preek in mijn moederstaal te horen…


Housewarming, 100 dominees en Jakarta in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.