Op weg in Hong Kong (1)

Blog

maandag 19 augustus 2013Door de hectiek van de laatste overvolle dagen was het ons ontgaan: het nieuws over de tyfoon Utor (kracht 8). Utor zorgde er wel voor dat de vlucht vertraagd was en de landing ‘bumpy’, maar we kwamen afgelopen donderdag veilig en wel aan in Hong Kong. Na alle voorbereidingen, trainingen en roerende momenten van afscheid zetten we dan uiteindelijk voet aan land in die grote stad waarover we zoveel hebben gesproken en gelezen. Er waait een nog een warme wind en er hangen donkere wolken, als de taxi ons een uur later voor de deur van ‘ons’ nieuwe huis afzet. Bas en Henny Plaisier, onze voorgangers, hebben alles heel goed georganiseerd achtergelaten, de buren hebben de airco aangezet, de koelkast gevuld en we vinden nuttige informatie en handige routekaartjes om onze eerste stappen in Hong Kong makkelijker te maken. Onze eerste stappen in Hong Kong gaan door Tai Wai, het stadsdeel waar we nu wonen. Eigenlijk een uit haar krachten gegroeid dorp dat helemaal omgeven is door indrukwekkende appartementengebouwen en industrial buildings, even groot en indrukwekkend, vol bedrijven en kantoren. Ons wijkje ligt aan de voet van de heuvel waarop het complex van het Lutheran Theological Seminary staat en op loopafstand van het metrostation Tai Wai. Vanaf het metrostation gaat er op doordeweekse dagen een shuttle bus naar het Seminary. De metro is meteen onze belangrijkste verbinding met de rest van de stad. Dat gaat om te beginnen per halte: het volgende station heet Sha Tin, de naam van de hele voorstad van zo’n 700.000 inwoners. Uitstappen in Sha Tin betekent uitstappen in één van de werelden van Hong Kong, die van de shopping centra. Dat van Sha Tin is al meteen één in de overtreffende trap, een waar doolhof aan winkels in alle soorten en maten, waar álle merken te vinden zijn tot en met een complete Ikea-vestiging. Een dag later maken we een rit de andere kant op en komen we, tussen de regenbuien door, terecht in Ma On Shan, een stadspark aan de rand van de zee, dat, op hun vrije zondagmiddag, de ontmoetingsplaats blijkt van honderden helpers, met name Filipijnse en Indonesische dienstmeisjes van wie er naar schatting meer dan 100.000 hier in Hong Kong werken. Zo maken we stapsgewijs kennis met Hong Kong, door de metro en alle leven eromheen, door onze eerste boodschappen en aankopen, zoals een internetverbinding (!).En door de krant bijvoorbeeld. We maken kennis met de South China Morning Post en twee berichten vallen op: een bericht over de wereldranglijst van universiteiten (waarop Nederland derde staat, na Zuid-Korea en Singapore, en met kritiek op het feit dat de eigen Hong Kong-universiteiten aan het afzakken zijn) en een paginagroot artikel over de begrafenis van ds. Samuel Lamb, in Guangzhou (Kanton), China. Ds. Lamb overleed op 3 augustus jl., op 88-jarige leeftijd en was één van de belangrijkste en bekendste leiders van huiskerken in China. Nadruk werd gelegd op het feit dat er de afgelopen jaren nooit zoveel mensen (geschat 30.000) een begrafenis in Guangzhou hadden bijgewoond. De stoet werd gadegeslagen door agenten in uniform en burger, die ook mensen aanhielden. Huiskerken zijn de nog altijd niet-geregistreerde protestantse kerken in de Volksrepubliek China die jarenlang te maken hadden en nog hebben met repressie door de overheid. Ds. Lamb werd in de jaren vijftig tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar begon na zijn vrijlating na twintig jaar met wat nu, in veranderende omstandigheden, de grootste huiskerk (met inmiddels 5.000 leden) van Guangzhou is.Zo zijn Hong Kong -door onze eerste metroritten- en China -via het krantenbericht over ds. Lamb- een paar stappen dichterbij gekomen… Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier, Hong Kong, 18 augustus 2013.     

Op weg in Hong Kong (1) in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.