Op weg in Hong Kong (3)

Blog

maandag 14 oktober 2013Vandaag , maandag 14 oktober, is een officiële vrije dag in Hong Kong. Het is Chung Yeung Festival, de negende dag van de negende maand volgens de Chinese (maan)kalender. Het is een soort Allerzielen, maar dan halfjaarlijks. In China is het ook een dag van extra aandacht en respect voor ouderen. Op de televisie zagen we ter gelegenheid daarvan we een ontroerend portret van een echtpaar dat samen 204 jaar oud is. In Hong Kong brengen veel mensen vandaag een bezoek aan de plaatsen waar hun dierbaren begraven liggen. Het was de afgelopen dagen al behoorlijk druk rond de begraafplaats die we steevast passeren als we van het Lutheran Theological Seminary (LTS) naar beneden lopen. Naar omhoog (en dat is echt steil omhoog) nemen we meestal de LTS-shuttle bus, de afdaling te voet is beter te doen en ook heel mooi, zo tussen de groene hellingen en de apen door. Halverwege ligt een begraafplaats, met, heel feng shui (in harmonie tussen mens en omgeving), allemaal graven in noordwestelijke richting. Juist nu werden veel graven schoongemaakt en zerken opnieuw gemetseld. Graven zijn belangrijk hier in China. Op onze eerste reis, afgelopen april, maakten we kennis met de bijzondere ligging van graven: op de meest onwaarschijnlijke plaatsen, midden in graanvelden of willekeurig verspreid op en rond heuvels. Althans, het lijkt willekeurig, maar de plek van het graf is altijd bepaald volgens de aanwijzingen van feng shui, in een bepaalde richting en in harmonie met de omgeving. Vergelijkbaar met die bepaaldheid is de aanwezigheid van allerlei religieuze plekken in onze directe omgeving. Heel religieus is om te beginnen de To Fung Shan, de heuvel waarop niet alleen LTS staat. T(a)o Fung (of Fong) Shan betekent in dit geval letterlijk: de heuvel van Christus’ Geest. Halverwege de heuvel, net onder het LTS, bevindt zich het Tao Fong Shan-complex dat in 1930 werd gesticht door de Noorse missioloog Reichelt. Bij het karakteristieke complex horen onder meer het centrum ter bevordering van de dialoog tussen christendom en boeddhisme, en het (ISCS) dat zich toelegt op het uitgeven van theologische boeken. Op het hoekje van onze straat en onderweg naar de bushalte of de supermarkt komen we altaartjes tegen waarop voor verschillende goden wierook wordt gebrand. We zien mensen, zelfs de meeste haastige en in strak pak gestoken zakenmensen, stilstaan en eerbiedig buigen, wierookstaafjes aanbrengen en aansteken of in gebed verzinken. Bijzonder dus in deze volstrekt haastige stad waar het leven lijkt te gaan om economie en geld verdienen. Het deed ons denken aan São Paulo, want ook in Brazilië hoort een vergelijkbaar soort offerplekken bij het leven van alledag. Wat daar umbanda is, is hier taoisme, de belangrijkste godsdienst van Hong Kong. Hoewel het christendom een kleine minderheid vertegenwoordigt, is het wel alom aanwezig: door indrukwekkende kerkgebouwen en bijvoorbeeld ook door grote christelijke school- en universiteitscomplexen. Door iedere zondag een nieuwe kerkdienst te bezoeken proberen we een beetje een beeld te krijgen van hoe en waar er in deze grote stad kerkmensen bijeen komen. We zijn daarbij voorlopig aangewezen op bijeenkomsten in het Engels, ons Chinees is nog lang niet toereikend. We hopen binnenkort onze taalstudie te hervatten. In de eerste weken hadden we al onze energie nodig om het gewone leven bij te houden. Nu we onze weg min of meer hebben gebaand en we onze Hongkongse identiteitskaart over een paar dagen kunnen ophalen, zijn we (weer) toe aan het uitbreiden van onze basale woordenschat en verder oefenen van zinnen in het Mandarijn. Het lijkt wat hoog gegrepen, want in Hong Kong spreken mensen in de eerste plaats Kantonees, maar Mandarijn (of zoals dat hier heet: Putonghua) is de officiële taal van China en daarmee uitgangspunt van communicatie voor heel het land. We gaan er maar vanuit dat we in de komende tijd ons best moeten doen in beide talen, Kantonees voor de boodschappen en Mandarijn voor het gesprek. Intussen begint ook ons dagelijks leven meer vorm te krijgen – en tussen Tjeerds lessen en de LTS-vergaderingen door zijn er ook de gelegenheden om zowel de stad als studenten en collega’s beter te leren kennen, zoals met de groep nieuwe ‘internationale’ studenten tijdens een uitstap naar The Peak, de piek van Hong Kong Island – hierbij op enkele foto’s vastgelegd. Hong Kong, 14 oktober 2013, Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

Op weg in Hong Kong (3) in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.