Kerstgroet uit Hong Kong

Blog

dinsdag 24 december 2013Kerstgroet uit Hong KongAfgelopen vrijdag, 20 december, was het de laatste dag van het ‘herfstsemester’ van het Lutheran Theological Seminary (LTS), ons eerste semester in Hong Kong. Eerst was er de (dagelijkse) ochtendwijding, die nu natuurlijk in het teken van Kerst stond, daarna een mini-graduation. De diploma-uitreiking is gewoonlijk in mei, aan het eind van het cursusjaar, maar drie afgestudeerden kregen nu hun diploma (master in pastoraat en diaconie) omdat hun visum afliep en ze naar huis terug moesten. Alle drie zijn grotestadspredikanten in China. Het LTS heeft voor studenten uit China verschillende programma’s. Aan het LTS zelf zijn er intensieve cursussen van steeds een week en masters van een jaar. Dan zijn er uitwisselingsprogramma’s voor docenten en studenten van afdelingen religiestudies van Chinese staatsuniversiteiten en zijn er, andersom, de cursussen die docenten van het LTS geregeld geven aan het theologisch seminarie van Guangzhou (Kanton), ongeveer twee uur hier vandaan.  Eerder  in de week waren er de laatste lessen van het semester. Ik heb twee cursussen gegeven. Een cursus over de geschiedenis en actualiteit van het godsdienstonderwijs, aan studenten die zelf midden in de praktijk van het lesgeven, in kerk en op school, staan - en een cursus ‘theologie van de godsdiensten’. Die cursus was ook meteen een directe kennismaking met heel verschillende godsdienstige contexten. De studentengroep was even internationaal als het LTS, met studenten uit Hong Kong, China, Indonesië, Myanmar, Cambodja, Laos, Duitsland en Australië. In de verschillende landen van Azië is het christendom een (soms heel) bescheiden minderheid. Eén van de belangrijkste vragen was hoe daarmee om te gaan en hoe christen en kerk te zijn in het leven en de praktijk van alledag. We kwamen daarbij op het belang van een pastorale theologie. In één van de hoofdstukken die we behandelden, kwamen we het woord ‘naburologie’ tegen, als theologisch begrip in het omgaan met ‘anderen’. In een volgende cursus komen secularisatie en globalisering aan de orde, onderwerpen die met name hier in Hong Kong en China, beide bovenaan de lijst van landen met een overgrote niet-godsdienstige meerderheidsbevolking, heel actueel zijn. Kerst in Hong Kong is vooral ‘lichtjes’, glamour en glitter, gigantische kerstbomen en zo spectaculair mogelijke kerstverlichting die al vanaf begin november de shopping centers extra aantrekkelijk en concurrerend moeten maken. De Chinese theoloog C.S. Song gebruikt het voorbeeld van de kerstbomen, die ieder jaar weer met alles erop en eraan tevoorschijn worden gehaald, om aan te geven waar het in het geloof – en leven - werkelijk om draait: om de echte boom, de levensboom die moet worden geplant en dagelijks verzorgd om vrucht te kunnen dragen. Hij wil daarmee ook aangeven hoe belangrijk het is je het Kerstevangelie, het Kerstverhaal, eigen te maken, je eigen verhaal te maken. Het Kerstevangelie, dat zich ooit afspeelde in Azië, moet weer óók Aziatisch worden. Een mooie verbeelding van het Kerstevangelie is die van Fan Pu, een Chinese knipkunstenares die in Nanjing woont en werkt en met wie, via oud-collega’s van Kerk in Actie in (e-mail)contact kwamen. Afgelopen najaar werd hier in Hong Kong haar Biblia Pauperum uitgegeven, door het Tao Fong Shan Christian Centre. Een prachtig platenbijbel, in de traditie van de Middeleeuwse ‘armenbijbels’, met afbeeldingen bij thema’s en teksten en verhalen uit Oude en Nieuwe Testament,Met een van haar Kerstverbeeldingen wensen we iedereen een Gezegend Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar.  Hong Kong, 22 december 2013,Kathleen Ferrier en Tjeerd de Boer*NB: in ons postadres is helaas een fout geslopen: het is: Lutheran Theological Seminary,  P.O. Box 20  - en niet 50, Shatin, (NT), Hong Kong      

Kerstgroet uit Hong Kong in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.