Chinees Nieuwjaar

Blog

vrijdag 31 januari 2014Het zijn weer bijzondere tijden die we hier beleven, want het is nu écht nieuwjaar! Het  Chinees Nieuwjaar, dat bepaald wordt door de maanstand,  valt ieder jaar op een andere datum en dit jaar is dat 31 januari. Het is een heel gebeuren, wel wat anders dan ‘ons’ Oud en Nieuw, veel uitgebreider en uitbundiger. Op straat en in de winkels is het nog drukker dan met Kerst en werkelijk alles is rood en goud- en oranje gekleurd. Wat opvalt zijn de boompjes vol mandarijnen of appelsientjes (appeltjes uit China) en de enorme stapels dozen bonbons (van die ronde met goudpapier) en koekjes (ook rond en goud).  Het is mooi als je op die manier anderen voorspoed kunt wensen, symbolisch en ook met rode envelopjes (met-inhoud). Die envelopjes zijn dan prachtig versierd, vooral  met het teken van het jaar dat komt.  Dit nieuwe jaar is het jaar van het paard en het paard is dan ook alom aanwezig. Nieuwjaar is bovendien is het begin van het Lentefestival, daarom hoort ook kersenbloesem bij de versieringen.  In Hong Kong gaan we voor het eerst meemaken dat restaurants en winkels dicht zullen zijn (we zijn er aan gewend dat alles ongeveer 24/7 open is) en betekent Nieuwjaar drie officiële feestdagen. In de rest van China is het de hele week feest en eigenlijk duren de feesten voor het nieuwe jaar en de lente twee volle weken. In Hong Kong en China is er sprake van de grootste verkeersdrukte ooit of waar dan ook ter wereld: er vindt een complete volksverhuizing plaats, want Nieuwjaar vier je in familieverband, de meeste mensen reizen naar hun familie, naar de plaatsen waar ze vandaan komen.  Aan het LTS is het Chinees Nieuwjaar het begin van een week vakantie: voor de Chinese studenten een reis naar huis. Samen met de ‘internationale’ studenten en docenten, die niet net als de anderen naar huis kunnen gaan, vierden we oudjaarsavond. Over een week gaan we naar oude traditie het nieuwe jaar inluiden  met poon choi, een beroemd lokaal gerecht, met alle mogelijke soorten vlees en groeten. We voelen ons helemaal opgenomen in de grote internationale familie die het LTS is. Met onze collega’s uit Hong Kong, Taiwan, Singapore, de VS, Duitsland, Zweden, Finland en Indonesië zijn we niet alleen verantwoordelijk voor de theologische opleiding, maar ook voor het opbouwen en versterken van alle mogelijke (ver)banden van kerken en christenen in onze landen. Aan het LTS zelf gebeurt dat op verschillende manieren. Door de family gatherings van de kleinere ‘eenheden’ waarvan we allemaal deel uitmaken. Door in lessen ervaringen en verhalen uit te wisselen, zoals die over Laos waar kerken eigenlijk (nog) altijd onder curatele van de overheid staan. In Laos bepaalt de overheid welke kerken mogen bestaan. Dat zijn er precies drie, naast de rooms-katholieke kerk en de zevendedagsadventisten is dat de Lao Evangelical Church, waarvan er op dit moment vier studenten aan het LTS studeren. Door regionale netwerken, bijvoorbeeld dat van het Mekong Mission Forum, van kerken in Zuidoost Azië. Door de stages en het vrijwilligerswerk van studenten, ook de buitenlandse, hier in een van de kerken van Hong Kong, waar we elkaar dan ook regelmatig op zondagen tegenkomen. We leren, kortom, heel wat werelden tegelijk kennen en verbinden.Intussen is ons tweede LTS-semester begonnen, met nieuwe cursussen, andere studenten. Kathleen had, met succes, gesolliciteerd op een vacature voor docent Spaans, aan de Hong Kong Baptist University en begint daar in de loop van dit semester met lesgeven. Meer in het algemeen weten we  in en door de stad moeten reizen, in ieder geval wat betreft  de metro, we proberen nu te ontdekken welke bussen je óók kunt nemen. Verder hebben we onze Chinese les weer opgepakt en doen we verwoede pogingen te lezen én te begrijpen wat er staat, op straat of, bijvoorbeeld, op de liturgie van de ochtendwijding. De lerares (laoshe in het Mandarijn) heeft er flink de vaart in zitten en de eerste toets hebben we er achter de rug. Het is en blijft toch heel bijzonder als je ineens karakters (hoe beperkt ook, niet teveel van voorstellen!) kunt lezen. Een herhaling van de unieke, bijna magische ervaring die ieder mens ervaart die leert lezen. Er gaat een nieuwe wereld open. Zo ervaren wij ons leven hier. Hoewel we met de dag meer deel van die wereld zijn, is Hong Kong voor ons nog zeker een nieuwe wereld met uitdagende, verrassende en hartveroverende kanten. Hong Kong, Nieuwjaarsdag, 31 januari 2014.Kathleen Ferrier en Tjeerd de Boer *NB: in ons postadres is helaas een fout geslopen: het is: Lutheran Theological Seminary,  P.O. Box 20  - en niet 50, Shatin, (NT), Hong Kong               

Chinees Nieuwjaar in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.