Het jaar van...

Blog

donderdag 9 januari 2014In Indonesië wordt 2014 het jaar van de politiek. Op 9 april worden er namelijk verkiezingen gehouden. De ongeveer 189 miljoen stemgerechtigden mogen 3 stemmen uitbrengen: voor het land, de provincie en het regentschap. Op 9 juli wordt er een nieuwe president gekozen. Omdat de huidige president er al twee ambtstermijnen van elk vijf jaar op heeft zitten, mag hij niet herkozen worden. Er doen 12 partijen doen er mee aan de nationale verkiezingen. In Atjeh komen daar 3 partijen bij.  Dit alles heeft te maken met de bijzondere geschiedenis van Atjeh en de strijd tussen Atjeh en Indonesië. Tijdens het Helsinki vredesverdrag  in 2005 is onder meer besloten om Atjeh de vrijheid te geven voor eigen politieke partijen.Eerlijk gezegd dacht ik twee jaar geleden al dat er verkiezingen aan zaten te komen. Toen hingen er namelijk al overal ‘poster’ en ‘spanduk’ van de verschillende kandidaten. In theorie is dit eigenlijk verboden en worden politieke partijen er soms op aangesproken en moeten ze worden weggehaald. Maar in de praktijk hangen ze er de volgende dag gewoon weer.    Veel politici doen hard hun best om stemmen te winnen of te kopen (http://www.indonesienu.nl/nu-actueel/verkiezingen-indonesie). Verschillende collega predikanten vertelden dat zij al regelmatig benaderd werden door politici om een platform te krijgen in de kerk en stemmen te winnen.De Algemene Verkiezingen Commissie heeft in ieder geval haar best gedaan en een waar verkiezingslied gemaakt om mensen aan te moedigen om te kiezen. Ik weet niet of die zal werken, maar dat moet je zelf maar beoordelen: https://www.youtube.com/watch?v=VFyuCSexMUM.In de laatste verkiezingen van 2009 hoorde 34% van de stemgerechtigden bij de zogenaamde ‘witte partij/groep’ (‘golput’: golongan putih). De ‘golput’ brengt geen stem uit, of om gesjoemel met de stembriefjes te voorkomen, vullen ze hun stembriefje niet in, maar brengen ze beschadigingen aan waardoor het stembriefje niet meer gebruikt kon worden.Een paar collega’s van mij horen ook bij de ‘golputs’. Voor hen zijn politieke partijen allemaal één pot nat en springt er niet eentje uit met een sterke ideologie. Volgens hen zijn er aardig wat Indonesiërs apathisch geworden. Een synodestaf: ’10 jaar geleden hadden we grote hoop op de huidige president SBY, hij kwam binnen als afgevaardigde van een nieuwe partij en leek echt wat willen te veranderen. Na 10 jaar SBY blijkt het valse hoop te zijn’.     Omdat het erg lastig (en ‘droog’) is om alle 12 (of 15) partijen op een rijtje te  zetten, begin ik daar maar niet aan. Mede omdat ze hier in Indonesië nog geen overzichtelijke websites hebben waarbij alle partijen op een rijtje worden gezet.    Maar ik wil kort nog wat zeggen over de kanshebbers voor het presidentschap. Volgens veel mensen gaat de strijd voor het presidentschap tussen Prabowo (Gerindra: Groot Indonesië Bewegingspartij) en Jokowi (PDIP: Indonesische Democratische Partij - Strijd). Maar het interessante is dat de laatstgenoemde zich helemaal nog niet kandidaat heeft gesteld. Hij is momenteel gouverneur van Jakarta en erg populair vanwege zijn aanpak van corruptie en goede omgang met de ‘gewone man’. Hij is een echte ‘media darling’. Veel mensen hopen dat hij zich kandidaat zal stellen om dan de verkiezingen te winnen. Op deze website kun je meer lezen over Jokowi: http://www.indonesienu.nl/nu-actueel/jokowi-jakarta. De tweede kanshebber, Prabowo, was afgelopen oktober nog in Nederland (http://www.indonesienu.nl/nu-actueel/prabowo-subianto-nederland). Hij was voorheen generaal van de elitetroepen. Hij staat bekend als een resolute man die beslissingen durft te nemen. Hij wil een ‘Asian tiger’ van Indonesië maken, groots zoals China. Verder geeft hij veel aandacht voor de boeren in Indonesië en dat valt goed in agrarisch Indonesië. Men hoopt dat hij wel durft op te treden tegen corruptie en moslimfundamentalistische groeperingen, iets wat de huidige president volgens veel mensen heeft nagelaten. Dit is één van zijn campagnefilmpjes, zonder tekst, waarin een 'groot Indonesië' wordt weergegeven: https://www.youtube.com/watch?v=1Vsoxi--9II. Hij heeft alleen één ding tegen hem. Prabowo wordt vaak geassocieerd met het geweld in Oost-Timor begin jaren '90 van de vorige eeuw. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor mensenrechtenschendingen en de ontvoering en verdwijning in 1998 van activisten die voor democratie streden. Ik houd jullie op de hoogte wat dit jaar politiek zal brengen.

Het jaar van... in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.