Het verhaal van Andy en Brown

Persoonlijk verhaal

donderdag 17 april 2014Andy en Brown zijn dikke vrienden. En dat is bijzonder. Want Brown is een kind met ernstige gedragsstoornissen en Andy heeft het syndroom van Down. Ze hebben elkaar gevonden in het centrum voor gehandicapte kinderen van Fedeme.

Brown kwam in het centrum in 2008. Hij was toen vier jaar. Hij was niet zindelijk, at met zijn handen en kon zich niet zelf aankleden. Hij maakte ruzie met andere kinderen en was niet te verstaan. “Een hele uitdaging,” vertelt een van de medewerkers van Fedeme. “Wij hebben een educatief project voor hem opgezet en al na een jaar merkten we dat hij zich veel beter gedroeg. En op dit moment gaat het zo goed met hem! Hij doet graag een spelletje memory, houdt van kralen rijgen en kan zonder boos te worden uitleggen wat hij wil. Zijn ouders zijn ontzettend trots op hem! We hebben goede hoop dat Brown op een dag op zijn niveau mee kan gaan doen in de samenleving.”

Zijn grote vriend Andy is 3 jaar ouder. “Een kinderarts had hem naar ons centrum doorverwezen. We hadden direct in de gaten dat Andy dol is op gezelligheid. We zijn iedere dag weer onder de indruk van zijn vermogen om te leren. We hebben een ontwikkelingsplan voor hem gemaakt. We zien nu heel veel vooruitgang. Hij kan zichzelf aankleden, doet graag spelletjes en maakt puzzels. Hij communiceert steeds meer met gebaren en als hij met Brown speelt maakt hij interessante geluiden. Hij heeft bij ons de bijnaam ‘Special Tri’ gekregen, omdat hij zo bijzonder helder is. We hopen dat hij zich blijft ontwikkelen en steeds zelfstandiger wordt.”

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.