Het verhaal van Angela

Persoonlijk verhaal

donderdag 17 april 2014Angela’s man overleed jong en vier jaar later stierf ook haar dochter. Pas toen ze zelf hiv/aids kreeg, besefte ze dat aids de oorzaak moet zijn geweest van het overlijden van haar man en dochter. Nu is ze vrijwilliger bij CCZ en bemoedigt ze mensen met hiv/aids.

“Ik trouwde op mijn 21e tegen mijn wil met een man van wie ik niet hield. Hij dwong mij met hem naar bed te gaan. Ik kreeg twee dochters. Toen mijn oudste dochter drie was en mijn jongste zes maanden, ging mijn man dood. Ik had geen idee wat hem mankeerde. Toen mijn jongste dochter vier jaar was, overleed zij. En weer wist ik niet waarom.”

Als Angela dertig is, krijgt ze hevige hoestbuien. Ze blijkt tuberculose te hebben. Drie jaar later zijn de hoestbuien terug, nog erger dit keer. Ook begint ze af te vallen. “Ik besefte ineens dat ik misschien wel aids zou kunnen hebben. Ik wilde mij wel laten testen, maar ik was er ook bang voor. Je laten testen betekent dat je je blootstelt aan vooroordelen. Dit zorgt er voor dat in Zambia slechts 17% van de bevolking zich laat testen. Ik bleek inderdaad positief te zijn. Toen pas drong tot mij door dat aids de oorzaak moest zijn geweest van de dood van mijn man en dochtertje.” Weinig voorlichting leidt ook tot verkeerd medicijngebruik, vertelt Angela. “Ik kreeg medicijnen voorgeschreven van mijn arts, maar wist niet hoe ik ze moest innemen. Ik werd zieker en zieker. Mijn neefje van drie jaar zorgde in die tijd voor mijn eten en drinken. Ik dacht dat ik het niet zou halen. Aan de arts die ik daarna kreeg heb ik gevraagd of hij de medicijnen ook wilde toedienen. Hij was daar wel toe bereid maar wilde de verantwoordelijkheid niet nemen. Op eigen verantwoording ben ik de medicijnen gaan slikken en na twee weken al begon ik op te knappen.”

Angela klopte aan bij Circle of hope van CCZ. Ze had behoefte aan een kerkelijke kring van mensen die in dezelfde situatie zaten. Al na een maand kreeg ze een betaalde functie bij CCZ. “We organiseren activiteiten waar mensen geld mee kunnen verdienen, omdat armoede een groot probleem is in gezinnen die leven met aids. We besteden ook veel aandacht aan goede voeding en maken de mensen bewust over het belang van goede voeding. Maar bovenal vinden we steun en bemoediging bij elkaar. En dat draagt ook bij aan onze fysieke gezondheid.”

*Angela Konayuma is op 5 januari 2015 in Lusaka overleden. Na alle tegenslag in haar leven, kreeg zij vorig jaar te horen dat ze kanker had. Met veel geestkracht en geloof ging zij de strijd aan. Ze bleef geinteresseerd in haar werk, in de mensen in Nederland en haar grote trots, Joseph, haar jongste kleinzoon. Ze heeft die fysieke strijd niet gewonnen, op 8 januari is zij begraven. We herinneren Angela als een partner die wist waarover ze het had als zij vertelde over de steun voor mensen die leven met aids. Een nuchtere en warme vrouw, die veel betekend heeft voor de kerk in Zambia. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar haar kinderen en kleinkinderen.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.