Het verhaal van Rosina

Persoonlijk verhaal

zaterdag 19 april 2014Jarenlang kookte Rosina op een enorme oven die een derde van de keuken in beslag nam. Al haar buren kwamen kijken, toen ze een nieuwe oven in gebruik nam.

Aan een onverhard weggetje in Sakhile staat een rij grijze identieke betonnen huisjes. De huisjes werden door de overheid gesubsidieerd en gebouwd in de tijd van de Apartheid. Rosina en haar man kwamen hier jaren geleden wonen. Een van haar dochters is met man en kinderen bij haar ingetrokken. Rosina zwaait de scepter over het huishouden.

“Wat mijn man en ik als eerste hebben gekocht toen wij hier kwamen wonen, is deze oven”, vertelt Rosina en ze wijst naar de enorme oven die bijna een derde van de keuken in beslag neemt. Het was een hele aanschaf. “Het kost ons bovendien heel veel hout of kolen. En we hebben altijd rook in huis als de kachel brandt.”

Deze problemen zijn nu verleden tijd, want Rosina is overgestapt op de Basa Magogo. “Bij mij thuis werd de oven gedemonstreerd voor de hele buurt. We hebben geleerd hoe we de volgorde van kolen, hout en papier moesten veranderen. Ik ben er heel blij mee. De oven blijft veel langer branden en we hebben veel minder rook in huis. We besparen flink op kolen en we zijn minder vaak ziek. Ik vind het ook fijn om de oven in de winter aan te steken als kachel. Er komt veel warmte vanaf, ook al is deze oven veel kleiner dan mijn vorige.”

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.