Eerste kennismaking met China

Blog

woensdag 17 april 2013 China is groot, overweldigend en ingewikkeld. Onze eerste week China op oriëntatiereis. Nogal wat mensen die we tegenkomen zeggen: álles wat je hoort over China is waar. En dat klopt. Hoe tegenstrijdig dat wat er gezegd wordt soms ook mag lijken: in dit land lijkt alles mogelijk, al was het alleen al vanwege de omvang. Praten over China kan eigenlijk alleen maar in superlatieven.

Heel veel hier is groot en overweldigend en ingewikkeld.Van megapolen tot kleine dorpjesWe reizen van de ene megapool naar de andere, over tienbaans snelwegen langs eindeloze rijen wolkenkrabbers en dan weer langs eindeloze diepgroene graanvelden. We bezoeken afgelegen bergdorpjes waar we ons, tot onze eigen verbazing, weer in de Andes wanen. Het gebied rond Cusco, Peru, lijkt op de dorpen die we bezoeken, vanwege het landschap en vooral ook vanwege de mensen, door hun uiterlijk en klederdacht. China is anders, maar zo heel anders toch ook niet. In alle drukte is er ook hier de menselijke maat van gastvrijheid, van samen aan een ronde tafel delen wat er te delen is.  Zijn er de ontroerende verhalen van theologiestudenten of is er een avondmaalsviering met mondkapjes en wegwerphandschoenen (door alle berichten over een nieuwe sars-epidemie).Kerken vangen drugsverslaafden opWe maken kennis  met China en met projecten van Kerk in Actie. Zo gaan we naar een project dat wordt uitgevoerd door de China Christian Council (CCC) in Guiyang, de hoofdstad van de provincie Guizhou, in het zuidwesten van het land. Predikanten en gemeenteleden nemen deel aan een cursus over hiv/aids, ter informatie, preventie en  bewustwording. De kerk in Guiyang is tegelijkertijd op een bescheiden manier begonnen met het opvangen en rehabiliteren van drugsverslaafden met hiv/aids. Zo wordt de bewustwording ook concrete betrokkenheid.Etnische minderheidEen paar uur rijden van de grote steden wonen de Miao, één van China's 'etnische minderheden'. Gering in percentage gaat het om een groep van zo'n 10 miljoen mensen, die een geïsoleerd bestaan leiden in precaire omstandigheden, onder ander door ontbossing en overstromingen. In twee dorpen wordt de lokale gemeenschap geholpen bij een duurzamer opbouw van eigen mogelijkheden. Herbebossing om duurzame landbouw mogelijk te maken en micro-krediet bijvoorbeeld voor een konijnenfokkerij. Bijzonder detail: het Miao-dorp dat we bezochten was christelijk (we werden er ontvangen door een kleurig kerkkoor), in het andere dorp was geen gelovige te bekennen.

De bijbelschool

Van Guizhou vlogen we naar de provincie Henan, meer naar het noordoosten, naar Zhengzhou, opnieuw een giga-stad met avenues en kruispunten waarvan je overkant nauwelijks kunt zien. Studenten van de provinciale bijbelschool horen bij de doelgroep van een ander project van Kerk in Actie waarbij het gaat om studiemateriaal. In alle succes van de school (groeiende aantallen, volstrekt gemotiveerde studenten) is het indrukwekkend om te zien hoe studeren kan zijn, zonder één eigen boek, met veel zelfopoffering om de kost en inwoning op de school te kunnen betalen.

Trainingscentra van de kerken

Indrukwekkend ook om trainingscentra van de kerken te bezoeken. Mensen verlaten, voor een periode van twee jaar, huis en haard en komen naar de stad voor het volgen van een soort kerkelijke basisopleiding. In overvolle leslokalen, dicht op elkaar gepakt in houten schoolbankjes verdiept men zich vol enthousiasme met name in de Bijbel, om de opgedane kennis straks te kunnen delen met anderen, thuis of waar dan ook.

Enthousiasme en hartelijkheid

Misschien dat dat nog het meest onze eerste kennismaking kleurt: het enthousiasme en de hartelijkheid waarmee deze hardwerkende mensen ons tegemoet treden. Het maakt de eerste kennismaking in ieder geval tot een heel bijzondere ervaring! 

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier, Zhengzhou, 13 april 2013.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.