Elder Yong

Blog

dinsdag 20 mei 2014 In april organiseerde de provinciale Raad van Kerken van Yunnan een vierdaagse training voor vrijwilligers van vier gemeenten in de regio Lincang die bezig zijn met het opzetten en uitvoeren van een drugspreventieprogramma en een lokaal drugspastoraat. Een jaar eerder ging eenzelfde programma van start in Ruili. Het vrijwilligersteam daar wordt geleid door elder Yong.

Ze valt meteen op door haar bedrijvigheid. Ze zit zelden stil en houdt voortdurend in de gaten of alles goed loopt, of niemand iets te kort komt.

Elder (ouderling) Yong is een tengere vrouw van begin vijftig. Ze is een van de steunpilaren van het drugspreventieprogramma van de provinciale  Raad van Kerken in Yunnan. Ze is al jaren actief betrokken bij het drugspreventieprogramma van de provincie. Dat begon heel lokaal, zelfs al in de tijd dat ze nog in een van de suikerfabrieken werkten. “Suiker, en alles wat ermee te maken heeft, is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten hier ” vertelt ze. “Heb je veel grond om suikerriet te verbouwen, dan kun je een riant leven leiden” En dat klopt, overal in deze provincie zie je suikerriet - en ook tabak trouwens. Jarenlang heeft elder Yong, net als de meeste van haar (mannelijke en vrouwelijke) leeftijdgenoten in de suikerfabriek gewerkt. Maar in 2002 heeft ze haar baan opgezegd omdat ze gekozen werd als ouderling. Sindsdien doet ze wat ze het liefst doet, zich geheel en al wijden aan het project voor de opvang van drugsverslaafden.

“Mijn betrokkenheid is niet vanzelf gekomen”, vertelt ze, met een droevig lachje. “Ik zag hoe mij jongere broer kapot ging aan de drugs. En daarmee ons hele gezin. Ik wilde dat er iets gebeurde. Ik wilde dat hij naar het afkickcentrum in Baoshan [meer in het noorden van Yunnan] ging. De programma’s van de overheid die met harde hand worden opgelegd, hebben geen structureel effect. Door van zo dichtbij mee te maken wat er met mijn broertje gebeurde heb ik die ervaring ingezet voor het programma dat wij als kerk hier hebben opgezet. De kern is voortdurende begeleiding. Niet alleen van de persoon die verslaafd is maar van de hele familie. Vaak zijn alle gezinsleden trouwens verslaafd. Dan is het zaak dat kerk ook financieel uitkomst biedt, daar ontkom je niet aan.”

“Ik ben dankbaar dat ik deze stap heb gezet en dat ik zie dat we voor mensen echt verschil maken. Wat we doen is er voor zorgen dat mensen naar goede centra gaan, zoals in Baoshan. En als ze terugkomen laten we ze niet los, de begeleiding blijft…”

En het goede eten. Bij de bijeenkomst die we mee maakten kreeg iedereen vers fruit, en pinda’s. daar had elder Young voor gezorgd. En na afloop aten we gezamenlijk. Delen van kennis en ervaring en delen van goede gaven gaan hier hand in hand.

 

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.