Het verhaal van meneer Ganem

Persoonlijk verhaal

donderdag 15 mei 2014Meneer Ganem is 85 jaar oud. Hij woont al meer dan vijftig jaar in een kamer naast de moskee, waarvan de laatste twintig jaar alleen.

Een keuken, toilet of douche heeft hij niet, die is er nooit geweest. Hij wast zich al sinds hij zich kan herinneren in de moskee naast de deur. Abu Ganem heeft staar, hij ziet bijna niks meer, ondanks zijn dikke brillenglazen. Vandaar dat het hem weinig uitmaakt dat ze nogal onder het stof zitten. Ik kom bij hem op bezoek en mag bij hem op bed gaan zitten. Het hele team uit Ramallah van de organisatie ATTA is mee. Hij vindt al die aandacht prachtig. Hij vertelt over zijn leven:

"Ik woon al mijn hele leven hier in Ramallah. Helaas ben ik altijd erg arm geweest. Ik heb vroeger allerlei baantjes gehad, als kruier bijvoorbeeld. Mijn vrouw en ik hebben 1 zoon gekregen. Kijk, daar hangt een foto. Die foto is op zijn trouwdag genomen, een maand later werd hij doodgeschoten … Mijn vrouw is niet lang daarna overleden, ze was daar zo verdrietig over. Nu woon ik hier alleen, en ben blij dat de mensen van ATTA elke dag langskomen. Ik krijg deze pillen van hen, kijk maar, omdat ik het aan mijn hart heb. Nu hebben ze er ook voor gezorgd dat ik volgende week aan mijn ogen geopereerd wordt, zodat ik daarna weer goed kan zien. Eest mijn ene oog, dan het andere."

Ik kijk rond in zijn huis, en moet wel even slikken. Er staat een groot bed, een kast en een bank. De muren zijn enorm afgebladderd, twee foto’s hangen aan de muur. Bij de ingang hangt een kooitje met een klein vogeltje erin.

Toch kijkt meneer Ganem blij, hij ziet dan wel niks, hij kijkt enorm olijk uit zijn ogen! Hij maakt grapjes met de dames van het ATTA team, en laat zich graag een beetje knuffelen. Drie weken geleden was het Pasen, en toen organiseerde ATTA een paasmiddag met de ouderen. Ze zijn naar het centrum van ATTA gebracht waar ze met elkaar paaseieren gingen verven. Ola laat me op haar telefoon wat foto’s zien van meneer Ganem die op de tast een paar eieren verft. Ze is duidelijk dol op hem!

Ik vind het bijzonder om te zien dat de ATTA medewerkers zo goed voor hem zorgen. De mensen van de Islamic Club gaan binnenkort zijn huis opknappen, Abu Aram gaat de boel verven en ze gaan een wc, gootsteen en keukenblokje installeren. Koken kan meneer Ganem wel. Als de staaroperatie goed lukt, kan meneer Ganem over een paar maanden in zijn eigen huis naar de wc, en zijn vogeltje weer zien.

Zo gaan we toch nog een beetje vrolijk zijn huis weer uit.

Hester Oosterbroek, mei 2014

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.