Holy Week

Blog

donderdag 17 april 2014 In deze Heilige, Stille, Week wordt, hier aan het Luthers Theologisch Seminarie (LTS), Jezus’ kruisweg op verschillende momenten en met veel aandacht en respect gelopen en herdacht.

Het begon met een stille tocht langs de eerste zeven staties van de kruisweg. We gingen langs markante plekken van Tao Fong Shan (TFS), op de weelderig begroeide heuvel en de campus, en we eindigden op de christelijke begraafplaats, vlak voor het graf van Karl Ludvig Reichelt, de Noorse zendingstheoloog die in de dertiger jaren van de vorige eeuw het TFS Christian Centre bouwde, als ontmoetingsplek tussen christendom en boeddhisme. Het meegedragen kruis werd neergelegd en de kring erom symboliseerde de eenheid van liefde en hoop, van geloof in het nieuwe leven. Vanaf maandag waren er iedere ochtend de lezingen van het lijdensverhaal, sober, afgewisseld door gebeden en liederen. Bijzonder is toch de manier waarop dat alles gebeurt, ingetogen, toegewijd, in stilte en met eerbied. Vandaag, op Maundy Thursday, of Witte Donderdag, werden de lezingen en bijeenkomsten afgesloten met een viering waarin niet alleen het Laatste Avondmaal maar ook de voetwassing een eigen plaats hadden. Daarna werd alles stil en leeg. Alle versieringen uit de kapel, de kaarsen, de bloemenkrans, de liturgische kleden, de beker en het brood werden plechtig weggedragen.  

Bijzonder genoeg viel het begin van de stille week dit jaar samen met de viering van het ‘Thais’ Nieuwjaar: ons derde Nieuwjaar sinds we een half jaar hier in Hong Kong wonen!  Nu vierden we het mee met studenten uit Laos, Cambodja, Myanmar en Vietnam: een feestelijke maaltijd met, daarna, vooral veel water. Wat begon als een symbolische zegenwens van jongeren (studenten) aan ouderen (docenten)  eindigde in een onvermijdelijk waterballet. Veel water en veel geluk.  

Een heel andere vorm van aandacht was er in de conferentie die het LTS, samen met het TFS Christian Centre en het Ming Hua, het Anglicaans Theological College, organiseerde over de Koude Oorlog en Christendom in Oost-Azië. Héél kort samengevat was de conclusie dat als er ergens nog sprake is van Koude Oorlog dat dat dan in deze regio is, een regio die (nog altijd) sterk wordt beïnvloed door het recente oorlogsverleden. Er waren inleidingen over Korea en China en over de unieke plek die Hong Kong in alle ingewikkelde verhoudingen heeft. In Hong Kong en ook aan het LTS is politiek niet heel ver weg. In het centrum van de stad, in de buurt van de overheidsgebouwen, wordt geregeld gedemonstreerd, in kleiner en groter verband.  Zo zijn er de enkelingen van de Falun Gongbeweging, een in China vervolgde boeddhistische groepering,  en zijn er de behoorlijk massale demonstraties, recent voor persvrijheid, naar aanleiding van de poging tot moord op een vooraanstaand journalist en tegen de mishandeling van domestic helpers, naar aanleiding van het in elkaar slaan van een Indonesische hulp.  Het belangrijkste onderwerp is de aanloop naar democratische verkiezingen in het jaar 2017, die in Hong Kong de gemoederen al langer bezighouden.Aan het LTS zelf is er sprake van discussie tussen de Hong Kong docenten en studenten die zichzelf beschouwen als inwoners van een grote stad in China en anderen voor wie China niet alleen ver weg maar ook een soort doemscenario betekent, het naderend eind van alle democratisch denken en doen. Meer in het algemeen werd enthousiast meegeleefd met (en voorbeden gedaan voor) de Taiwanese studenten die meer dan drie weken het parlement in Taipei bezet hielden als protest tegen al te concrete toenadering tussen Taiwan en ‘Beijing’. De politieke verschillen zijn trouwens geen enkele belemmering voor het harmonieus samen lesgeven, studeren en wonen aan het LTS, de docenten en studenten uit Hong Kong, Taiwan en ‘mainland’ China vinden elkaar op hun gemeenschappelijke identiteit  en nu, in de Stille Week, in de stilte van inkeer en reflectie, van herdenken van lijden en dood. Samen bereiden we ons voor op Pasen, het feest van de opstanding, van het leven door de dood heen. 

Hong Kong, Maundy Thursday, 17 april 2014, Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

Holy Week in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.