Op reis in Yunnan

Blog

dinsdag 6 mei 2014 Onlangs brachten we een werkbezoek aan de Chinese provincie Yunnan. Yunnan is een bijzondere provincie, multi-etnisch en veelkleurig, van de arme bergdorpjes rond Ruili en Longchuan tot de drukke boulevards van Kunming. Van sarongs van de Jingpo-mannen in het westen tot sari’s van de Dai in het tropische zuidoosten. Yunnan is ook multi-religieus, ‘etnische minderheden’ als de Lisu en de Jingpo zijn in meerderheid christelijk, andere zijn islamitisch (de Bai) en boeddhistisch (de Dai).

We hebben vele kilometers afgelegd, in vliegtuigen, maar vooral in lange busreizen, waarbij we genoten van het schitterende landschap. We begonnen in Lincang, vandaar (busreis van zes uur) naar Dali, “de stad van de eeuwige wind”, sprookjesachtig mooi gelegen aan een meer, omgeven door heuvels en geheel en al draaiend op windenergie. Met Nederlandse technologie is er een groot en alom zichtbaar windenergie-park aangelegd. Van Dali naar Ruili (busreis van acht uur) en van Ruili naar Longchuan (klein stukje met de auto). Vandaaruit, na een enerverende autorit van enkele uren, met het vliegtuig naar Kunming, een grote gezellige stad, “de stad van de eeuwige lente”. Na een bliksembezoek (met het vliegtuig) door naar Jinghong. En dan noemen we nog niet eens de verschillende kleine boerendorpjes in de bergen die we bezochten. Minsten zeven plekken in acht dagen. Het is veel,  maar geeft een brede indruk van de geweldige diversiteit en grootsheid van dit adembenemende land.

Belangrijkste doel van onze reis waren de projecten van de Yunnan Christian Council (YCC), de provinciale kerk, in de, ook op het eerste gezicht, kwetsbare grensstreek met Myanmar. We maakten kennis met heel verschillende China’s. We bezochten kerkelijke gemeentes van verschillende ‘etnische minderheden’. We maakten kennis met de armoedige omstandigheden waarin boerenfamilies op het Chinese platteland leven. We maakten ook kennis met andere partnerorganisaties van Kerk in Actie en met onze collega’s Jaap en Marieke. Kortom, heel leerzame dagen waarop we ook nog eens werden ondergedompeld in het Mandarijn. We ontdekten dat onze basiscursus  in ieder geval wederzijdse herkenning van woorden en soms zelfs hele zinnen oplevert, al waren we maar wat blij dat we een gids en vertaler mee op reis hadden, Leo, staflid van de afdeling maatschappelijk werk van de nationale kerk en verantwoordelijk voor de begeleiding van het project.  

In Lincang, een stad in het zuidwesten maakten we de workshop mee van het YCC-project dat het beste te omschrijven is als ‘drugspastoraat’. Het gaat om het opvangen, begeleiden en, als dat kan, rehabiliteren van verslaafden en hun familie. Juist in de grensstreek is er bijna vrij verkeer voor allerlei illegale waar, waaronder opium en heroïne. Heroïne wordt, vaak in kleine hoeveelheden, gesnoven of gerookt en daarna(ast) ook gespoten, met als  consequentie mogelijke hiv/aids besmetting.

Het project in Lincang is regionaal en wordt uitgevoerd op vier verschillende plaatsen, met kleine teams van vrijwilligers/gemeenteleden en is een vervolg op wat een paar jaar geleden was gestart, eerst in Dali en daarna in Ruili. In Ruili, een grote stad die grenst aan Myanmar, bezochten wedrie projectplekken. Onder begeleiding van  een dominee of ouderling komen teams bij elkaar om te werken aan wat je een terugkeer programma zou kunnen noemen.  Het programma beoogt een interessant alternatief te zijn (en is dat ook) voor de gedwongen internering – en afkick- programma’s van de overheid. Op zichzelf natuurlijk goed dat overheid met harde hand drugsverslaving aanpakt, alleen zijn de resultaten van deze harde aanpak, niet van lange duur. Meer heil ziet men in het  christelijk rehabilitatiecentrum in Baoshan, meer noordelijk in de provincie.  De basis van YCC-project is de opvang in eigen kring.    

Het was in ieder geval behoorlijk schokkend om de impact van de drugs in de kleine boerendorpen te zien. Zo zagen we op het dorpsplein naast de kerk in Kang Ma een groepje duidelijk verslaafde jongeren enigszins verdwaasd rondlopen. Het gebrek aan toekomstperspectief speelt hier natuurlijk ook een grote rol. Dat bleek ook uit de verhalen van drie jongeren in Deng Zhu . Voor wie geen toekomst in de landbouw ziet zijn er niet veel mogelijkheden. Er is wel wat industrie, maar niet veel en ook niet onproblematisch: ook in Kang Ma hoorden we van de ellende die een siliconenfabriek in de buurt met zich meebrengt in. De wijde omgeving raakt vervuild en landbouwproducten zelfs vergiftigd. Maar toen de boeren tegen de komst van de fabriek te hoop liepen, werd hun protest met harde hand de kop ingedrukt. Nu is de fabriek er maar willen de mensen uit de omgeving er niet werken…

In een omgeving met zoveel sociale uitdagingen speelt de kerk een steeds belangrijker rol op maatschappelijk gebied. Dat gebeurt niet zomaar, dat gebeurt op uitnodiging van en onder zorgvuldige controle door de overheid. In alle beperkingen van de Chinese eenpartijstaat zijn er met name op lokaal of regionaal niveau voorbeelden van goede en vruchtbare samenwerking en aanvullende projecten aan het ontstaan, wat betreft drugsrehabilitatie, hiv/aids-preventie, ouderenzorg. Geen wonder: ook hier moet de staat erkennen bepaalde problemen niet alléén aan te kunnen pakken en daar anderen bij nodig te hebben. Zo heeft Bless China International (BCI) in Jinghong al jaren ervaring met het uitvoeren van  gezondheidsprogramma’s, voor vrouwen of specifieke doelgroepen als CSW’s (Commercial Sex Workers) en leprapatiënten. In  Kunming is er het werk van DaWen, een christelijk counselingsbureau dat zich, in onderscheiden programma’s, richt op zowel kerkleden en kerkelijke groepen als leerkrachten van openbare scholen en geïnteresseerden in het algemeen.

In vervolgblogs zullen we u/jullie nader kennis laten maken met Yunnan en de betrokken en bevlogen mensen die we ontmoet hebben. 

Hong Kong, 6 mei 2014,

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.