Op weg in Hong Kong (2)

Blog

donderdag 12 september 2013 Na de eerste dagen kwamen de eerste weken en de verdere kennismaking met onze directe woon- en werkomgeving. We maakten kennis met enkele van onze buren, onze buurvrouw is een oud-student van het LTS, het Lutheran Theological Seminary, even verderop woont een collega van het LTS.

We wonen op Harmony Lodge, een compound van twintig witte huizen-met-(bescheiden) achtertuin aan de Hang Lok Lane. De Hang Lok Lane ligt ongeveer  halverwege het LTS (naar omhoog) en de metro (naar beneden), beiden op loopafstand, maar mét het aanzienlijke verschil tussen stijgen en afdalen. Vooral regen maakt de tocht naar boven bijna een bergavontuur. De eerste lesweek van het LTS was een week vol yellow rain, van die regen die niet ophoudt en als gordijn blijft hangen, dagenlang. Zo begon ook Tjeerds eerste lesdag, natgeregend en wel, maar met zeer gemotiveerde studenten.

Eén van de  aardige dingen van de groep studenten die voor de cursus Theology of Religions is gekomen, is de zeer internationale samenstelling. De studenten komen uit Hong Kong, mainland China, Indonesië, Myanmar, Laos, Cambodja, Australië en Duitsland. Landen met religieus uiteenlopende contexten, veel aanleiding dus om het over de verhoudingen tussen de godsdiensten te hebben en de theologische vragen die daarover aan de orde kunnen komen.Het LTS profileert zich heel nadrukkelijk als internationale ontmoetingsplek. Het grootste deel van de studenten komt, natuurlijk, uit Hong Kong. Dit jaar zijn er, net als in vorige jaren, uitwisselingsstudenten en deeltijdstudenten uit China (en andere delen van de wereld) en kwamen er negentien nieuwe studenten aan uit Zuidoost-Azië, de landen van de Mekong-delta en uit Indonesië. Heel simpel is dat allemaal niet. Voor alle buitenlandse studenten, die uit China incluis, moet het LTS ingewikkelde visumprocedures volgen. De Hongkongse autoriteiten nemen de visumplicht ook behoorlijk serieus: ‘buitenlands uitziende’ studenten kunnen ieder moment worden gecontroleerd op het bezit van een visum. 

Wij zelf moesten voor het geldig maken van ons visum een uitstap naar het buitenland maken.We kozen voor de eenvoudigste tocht: een boottocht van een uur naar Macau, een mooie gelegenheid om ons Portugees op te halen. Macau voldeed wat dat betreft aan al onze verwachtingen. Macau ziet er inderdaad uit als een Portugese stad, met een centrum in koloniale stijl-in-Chinese setting en met een heus Braziliaans restaurant. Met het felbegeerde stempel zijn we nu een heel eind op weg naar de laatste stap wat de verblijfsvergunning betreft: een id-card.     

Over internationaal en uitwisseling gesproken: we werden uitgenodigd door de Nederlandse consul-generaal op een ontvangst voor 150 (!) Nederlandse studenten die voor hun studie een halfjaar of jaar naar Hong Kong zijn gekomen en maakten daar ook kennis met Nederlandse collega’s, docenten aan de tien universiteiten die Hong Kong rijk is. We hebben intussen verschillende liturgische vieringen meegemaakt, zoals die van de opening van het academisch jaar in de kapel van het LTS. Een mooie en mooi gelegen kapel die in de weekenden wordt  verhuurd voor (kerkelijke) huwelijkssluitingen. Een minstens zo mooi kerkgebouw staat halverwege de heuvel, bij het Tao Fung Shan Christian Centre, een centrum voor bezinning en gesprek, met name wat betreft de relatie tussen christenen en boeddhisten. De kerk is in boeddhistische stijl gebouwd en heeft een Engelstalige gemeente met onder andere LTS-studenten.

In de beide stadscentra, Hong Kong Island en Kowloon (op het vasteland) zijn er gemeenten van de Union Church, de eerste met veel Noord-Amerikaanse expats, de andere met mensen uit alle delen van de wereld. We ontmoetten er asielzoekers uit Ghana, een voorganger van een Filipijnse kerk en een emeritus-bisschop uit Pakistan, terwijl de dominee een van oorsprong Schotse is.Het is goed dat er in onze omgeving Engelstalige plekken en mensen zijn: ons Chinees is (nog) niet toereikend genoeg voor een gesprek, nog minder voor het lezen van ook de meest eenvoudige opschriften. Gelukkig zijn er apps die Chinese karakters vertalen en zijn mensen hier heel behulpzaam en geduldig – en gelukkig zijn we heilig van plan de eerste beginselen die we van onze basiscursus in Bochum opstaken verder te oefenen en uit te breiden. Voorlopig gaat dat stapje voor stapje, met van diezelfde kleine stappen die we iedere dag iets verder in onze woon- en werkomgeving zetten.  

Hong Kong, 10 september 2013.

Tjeerd de Boer Kathleen Ferrier

Op weg in Hong Kong (2) in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.