Op weg naar Hong Kong (2)

Blog

woensdag 1 mei 2013 Eerste kennismaking met Hong Kong. China en Hong Kong: één land, twee werkelijkheden.

De vlucht van Zhengzhou naar Hong Kong blijkt een internationale vlucht, op het vliegveld is er een aparte vertrekhal voor vluchten naar Taiwan en Hong Kong. Inwoners van China hebben voor Hong Kong een visum nodig,  buitenlanders als wij kunnen zonder. In Hong Kong aangekomen, voelen we ons meteen minder analfabeet, alle borden zijn tweetalig, de meeste mensen die we ontmoeten ook. Verder is het er (al) behoorlijk tropisch warm en is de eerste kennismaking overweldigend: spectaculair zijn de snelwegen, de bruggen, de skyline van wolkenkrabbers en heuvels.

LTS

Onze bestemming is het Lutheran Theological Seminary (LTS) dat, om te beginnen, ook al spectaculair gelegen is. Bovenop een  heuvel met eindeloze vergezichten en doorkijkjes. We maken kennis met de president, Dr. Simon Chow, die we in december 2012 in Nederland ontmoet hadden, met Dr. Nicholas Tai, de dean of studies, met toekomstige collega’s, aan de (ronde) tafel in de eetzaal van het seminarie, en natuurlijk met Bas en Henny Plaisier. Onze eerste dagen in Hong Kong brengen we door in een appartement van het LTS, daarna logeren we bij Bas en Henny, in hun huis aan de voet van de LTS-heuvel.  Het LTS bestaat uit een aantal complexen rond een schitterend aangelegde binnenplaats met karpervijver: leslokalen, vergader- en studieruimtes, de mensa  en een stijlvolle kapel waar iedere ochtend om tien uur een viering is, in het Kantonees of Engels (met een simultaanvertalingssysteem). Daaromheen zijn er de woongebouwen voor studenten en enkele  docenten. Inwonend zijn vooral de buitenlandse studenten. Eén van de bijzonderheden van het LTS is de Engelstalige opleiding die wordt gevolgd door studenten uit heel Zuid-Oost Azië,  uit Laos en Cambodja, Thailand, Vietnam, Birma en Indonesië. Daarnaast zijn er natuurlijk de studenten uit Hong Kong zelf en uit China. Het LTS heeft een uitgebreid eigen netwerk opgebouwd met de seminaries van de provinciale  Christian Councils in China. Ieder jaar zijn er post-graduates, meestal voor kortere periodes, want inwoners van China krijgen niet zomaar een visum voor Hong Kong. 

Jubileum

Dit jaar 2013 is trouwens een bijzonder  jubileumjaar voor het LTS, omdat het 100 jaar bestaat (tot 1948 in China en daarna in Hong Kong). We maken een bijzondere docentenbijeenkomst mee waar de (scheidende) rector van een bevriende opleiding een gloedvol pleidooi houdt voor een meer ‘kerkelijk-contextuele’ theologie. TegenstellingenBas en Henny Plaisier zijn onze gewaardeerde gidsen in de wereldstad die Hong Kong is, we zetten onze eerste stappen in de metro (de MTR, één van de grootste ter wereld en één van de weinige die met winst draait). We verkennen de winkelstraatjes in de wijk rond het LTS, we kijken onze ogen uit bij de lichtshow die, iedere avond, aan de waterkant van Hong Kong Island, de beroemde skyline,  wordt gegeven.. We lopen door het zakencentrum en horen verhalen over het geld dat hier wordt verdiend en verhalen over sommige rechteloze ‘helpers’, zoals de duizenden dienstmeisjes uit de Filippijnen en Indonesië worden genoemd, en ‘dakmensen’. Dat zijn mensen die in armoede op de daken van gigantisch hoge – 60 of 70 verdiepingen is geen uitzondering – flatgebouwen wonen en nauwelijks meer beneden durven te komen, omdat zij geen deel meer uitmaken  van het leven ‘beneden’.  Hong Kong  is dus óók een wereldstad van tegenstellingen, met hele straten juwelierszaken met dranghekken voor de deur, vanwege de drukte, met winkelcentra die zo luxueus zijn dat het niet leuk meer is, hele etages met uitsluitend  Prada  of Louis Vutton, in die sfeer. Een kleine groep zeer – en nieuwe – rijken uit mainland China kan in Hong Kong terecht, heeft niet alleen veel te besteden, maar koopt ook appartementen, niet om in te wonen, maar om de inkopen in op te slaan.

Internationaal

In Hong Kong is veel, heel veel, te zien en te ontdekken. Deze dagen hadden we de gelegenheid daarmee een begin een maken. Hong Kong is heel Chinees, maar dan anders, is een wereldstad, letterlijk en figuurlijk: een knooppunt en een uitvalsbasis voor Zuidoost- Azië, inclusief China. Dat geldt voor het bedrijfsleven, naast de vele banken en grote bedrijven die er zijn, zijn er talloze kleine zzp-ers die vooral in creativiteit bijdragen aan de economische ontwikkeling van China. Dat geldt voor de vele expat-gemeenschappen, zoals de Nederlandse, met meer dan 5.000 expats  één van de grootste buiten Nederland..Dat geldt voor het LTS, dat zich, met de woorden van de president, profileert als een lokale opleiding die ook nationaal (China) én regionaal is.  Dat geldt voor de kerkgenootschappen die er, anders dan China, in alle soorten en richtingen zijn.Door de gastvrijheid en praktische begeleiding van Bas en Henny zijn onze eerste dagen en stappen in Hong Kong een heel goede basis geworden voor de jaren die gaan komen.     

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier, Hong Kong, 24 april 2013.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.