Internationale Dag van de Inheemse Volkeren

Nieuws

zaterdag 9 augustus 2014Vandaag, 9 augustus 2014, is de Internationale Dag van de Inheemse volkeren, bedoeld om ons bewust te maken van de rechten van oorspronkelijke bewoners wereldwijd.

Het integreren van rechten en belangen van inheemse volken in beleid en programma’s, is cruciaal in hun strijd tegen armoede en bij het bereiken van sociale verandering.

In Latijns-Amerika is de sociale, economische en politieke uitsluiting van deze volkeren vooral zichtbaar rondom land- en territoriumrechten. Toegang tot en controle over land en natuurlijke hulpbronnen is noodzakelijk voor het levensonderhoud. Inheemse volken moeten actief betrokken worden in lokale, regionale en (inter)nationale economieën. Dat zal hun invloed in het overheidsbeleid versterken. Directe betrokkenheid bij besluitvormingsprocessen zal leiden tot sociale, economische en politieke veranderingen.

Het immense Chaco-gebied beslaat delen van Paraguay, Argentinië en Bolivia. Het is een typisch voorbeeld van land- en territoriumconflicten, waarvan inheemse volken slachtoffer zijn. Al in de Chaco-oorlog (1932-1935) ging het om landrechten, directe toegang tot de Atlantische Oceaan en zeggenschap over de (eventuele) olievoorraad. Nog steeds is toegang tot land een groot probleem en worden inheemse volken op sociaal, economisch en politiek vlak uitgesloten. Er is veel improductiviteit en slechte toegang tot lokale en internationale markten.

Kerk in Actie steunt, als onderdeel van het Gran Chaco programma, de inheemse volken bij hun inspanningen naar economische invloed, waarbij hun rechten in brede zin worden gegarandeerd, evenals toegang tot en controle op land en natuurlijke hulpbronnen. CERDET is één van de partnerorganisaties van Kerk in Actie, die opkomt voor de rechten van inheemse volken, maar die ook hun capaciteiten versterkt in productieprocessen en politiek-economische zelfbeschikking. Uitgangspunt daarbij zijn eigen cultuur, diversiteit en tradities.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.