Dedication & democracy

Blog

zondag 28 september 2014 Een nieuw semester is begonnen aan het LTS, nieuwe studenten, nieuwe collega-docenten, nieuwe cursussen – dit semester geef ik ‘contextuele theologie' en ‘inleiding in de missiologie' – een nieuwe ceremonie.

Een nieuw semester is begonnen aan het LTS, nieuwe studenten, nieuwe collega-docenten, nieuwe cursussen – dit semester geef ik ‘contextuele theologie' en ‘inleiding in de missiologie' – een nieuwe ceremonie: de dedication service.

Dat zit zo: de meeste studenten komen hier voor verdere studie en  hebben elders of eerder hun bachelor of master theologie gedaan. Van de 67 eerstejaars studenten zijn er elf die nu aan hun theologiestudie zijn begonnen. Voor hen was er, dit jaar voor het eerst,  een dedication service, een bijzondere ochtendwijding waarin de zegen voor hun studie werd gevraagd.

De studenten, van Hong Kong en uit Myanmar, Laos, Thailand en Pakistan, vertelden waarom ze theologie zijn gaan studeren, wat hen drijft, wat hun hoop en verwachting is en kregen symbolisch het licht mee en een zegenwens. LTS-president Dr. Simon Chow legde daarbij uit wat de betekenis en ontwikkeling van de karakters van de Chinese woorden zhú en fú is, die samen vertaald kunnen worden met de gelukwens  ‘heil en zegen’ :  ??

new%20student%2002.jpg

Het gaat er om te benadrukken dat de keuze voor theologie niet zomaar een keus is.  Voor de student uit Pakistan is het in ieder geval het begin van een nieuw leven, hij is als asielzoeker, in contact gekomen met een van de kerken hier en is van moslim christen geworden, met alle gevolgen van dien voor de relatie met zijn familie. Voor de studenten uit Laos is theologie in eigen land nog altijd niet mogelijk en is het LTS inmiddels een vertrouwde plek.

 

Na afloop van deze bijzondere wijding gingen de mededelingen van de SA, de Student Association, de LTS-studentenvereniging, vooral over de studentenstaking hier in Hong Kong. Meer in het algemeen is ook aan het LTS ‘Hong Kong’ aan de orde van de dag.

De ‘teruggave’ van Hong Kong, door het Verenigd Koninkrijk aan China, in 1997, vond plaats met inbegrip van een overgangsperiode van vijftig jaar en de afspraak voor democratische verkiezingen in 2017. Hong Kong en China kwamen als ‘ twee systemen’ in één land. Nu, in de aanloop naar die verkiezingen, legt de Chinese regering  Hong Kong nieuwe regels op en wordt de democratie beperkt tot wat men in Beijing bepaalt. Daartegen wordt al sinds 1 juli, Hong Kongs eigen nationale dag, uitgebreid geprotesteerd. Deze week startte een marathonstaking van studenten, waaraan ook meerdere docenten meewerken, geen colleges meer maar openluchtbijeenkomsten (en met dit gele lintJe als symbool). In de aanloop naar 1 oktober, de dag van de revolutie, China´s nationale feestdag, worden er demonstraties in breder verband voorbereid, gecoördineerd door de beweging die kortweg Occupy Central heet, maar officieel  Occupy Central with Love and Peace (OCLP). Met Central wordt het centrum van de stad bedoeld: het financiële-, bestuurs- en zakencentrum.

stakingslintje.jpg

Het LTS ligt relatief ver weg van het centrum, ver van demonstraties en stakingen, maar ook aan het LTS gaat het op dit moment over weinig anders dan het belang van en het recht op een eigen democratie, met liefde en vrede.

 

Hong Kong, 28 september 2014,

 

Tjeerd de Boer

Kathleen Ferrier

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.