Solidair met een democratisch Hong Kong

Blog

maandag 29 september 2014 Ineens staat dan het gewone leven stil. Letterlijk, omdat een aantal strategische snelwegen, pleinen en kruispunten van de stad zijn ‘bezet’ door tienduizenden betogers en figuurlijk omdat het over niets anders dan democratie gaat.

Ineens staat dan het gewone leven stil. Letterlijk, omdat een aantal strategische snelwegen, pleinen en kruispunten van de stad zijn ‘bezet’ door tienduizenden betogers en figuurlijk omdat het over niets anders dan democratie gaat.

Het begon vorige week maandag, met een vijfdaagse staking van studenten op allerlei plaatsen in de stad. Op vrijdag kwam daar een actie van middelbare scholieren bij en werd de staking, aan het eind van de week, overgenomen door Occupy Central with Love and Peace (OCLP), de beweging die al langer opkomt voor een democratisch Hong Kong.

Mensen in Hong Kong zijn zich zeer bewust van hun bijzondere situatie. Sinds de ‘teruggave’ in 1997, door het Verenigd Koninkrijk aan China, is Hong Kong een special administrative region, een bijzondere stad met een ándere traditie en een ánder bestuurlijk systeem dan in China. Al jaar en dag horen daar, anders dan in China, demonstraties bij. Op 4 juni bijvoorbeeld, als hier het bloedbad op het Tiananmenplein van 1989 in Beijing wordt herdacht en op 1 juli, Hong Kongs  eigen feestdag, waarop nu in 2014 ongeveer een half miljoen mensen pleitten voor het recht op democratie.

Over democratie gaat het ook nu –  en over het recht op demonstratie. Toen China, eind augustus, besloot het democratisch proces te beperken, kwam Hong Kong in beweging. Die beweging mondde uit in de acties die nu aan de gang zijn. Wat mensen hier nú vooral boos maakt was, gistermiddag tegen zes uur, het gebruik van traangas tegen vreedzame demonstranten. Dat was het sein voor massaal protest, op veel meer plaatsen in de stad dan het centrum zélf. Mensen zijn eigenlijk in shock en kunnen nauwelijks geloven dat de overheid op deze gewelddadige manier ingrijpt. 

Dat is ook de reden waarom aan het LTS het gewone leven plat ligt, geen lessen, geen vergaderingen, maar bidden en praten, met elkaar, met studenten,  over wat de betekenis is van democratie en welke offers je daarvoor bereid bent te brengen. Natuurlijk komt dan ook de vraag wat de rol van kerken en christenen is. Occupy Central with Peace and Love is niet voor niets een beweging die door christenen wordt geleid. Deze discussies hebben zeker voor onze studenten uit  Myanmar, Laos en Vietnam een behoorlijke impact. Democratie daar is nog vele malen fragieler dan in Hong Kong.

 

Het gewone leven ligt stil en het is niet duidelijk hoe het verder zal gaan: iedereen wacht af, de politie heeft zich voorlopig teruggetrokken, de demonstranten blijven waar ze zijn, zonder precies te weten voor hoe lang. Ook ‘China’ lijkt even niet meer precies te weten  hoe het verder moet met Hong Kong.

Aan het LTS weten wij zeker dat de ‘eigen weg’ in dezen van belang is en bidden we voor Hong Kong, een democratisch Hong Kong, voor een stad van liefde en vrede.

 

Hong Kong, 29 september 2014,

 

Tjeerd de Boer

Kathleen Ferrier 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.