Massale viering van zestig jaar ELCHK

Blog

zondag 19 oktober 2014 Vandaag vierde de Evangelical Lutheran Church (ELCHK) van Hong Kong haar zestigjarig bestaan. Heel feestelijk, heel liturgisch en heel massaal in het Coliseum, Hong Kongs grootste sporthal en poppaleis. Zo’n vijfduizend kerkmensen, ongeveer een kwart van het ledenbestand (!), waren samen gekomen om de viering mee te maken.

Het begon met een kort, maar beeldend historisch overzicht. Eigenlijk is de kerk ontstaan door het Luthers Theologisch Seminarie (LTS). Toen het seminarie, na de revolutie van 1949, moest verhuizen van China naar Hong Kong kwamen er vele kerkelijke vluchtelingen mee. In China was er geen plaats meer voor lutheranen, in Hong Kong juist wel en zo begon de kerk aan een nieuw leven, dat inmiddels georganiseerd is in 51 lokale gemeenten. De grootste heeft ongeveer tweeduizend leden, de nieuwste (2013) en kleinste dertien. De ELCHK heeft behalve kerkelijke gemeenten ook scholen (zeventien) en op allerlei plekken en projecten maatschappelijk werk: van opvang van daklozen tot ouderenzorg en van steun voor hoogbegaafde kinderen tot opvang van drugsverslaafden. 

 

foto%20koor%20.jpg


Het was vooral indrukwekkend, de viering van vanochtend. Eerst waren er de vlaggenzwaaiers, toen de dansers, toen de dominees in hun witte toga’s en rode stola’s, toen al die anderen met een rol in de viering. De bisschop, bisschop Ben, leidde de viering en  Mabel, onze gepensioneerde LTS-collega dirigeerde het (gigantische) koor en orkest. De preek ging over de ontmoeting van de leerlingen met Jezus op de weg naar Emmaüs. De Holy Communion werd gevierd met kleine kuipjes die, heel doelmatig, een minuscuul stukje brood en een slokje  avondmaalswijn bevatten. Na afloop van de viering werden alle kuipjes keurig afgevoerd. Na afloop was er ook uitgebreid tijd voor foto-opstellingen.


Deze viering in het groot is een traditie van eens in de tien jaar, maar dan wel een bijzondere traditie voor een jonge kerk als de ELCHK, die, heel strijdbaar, een sporthal vol krijgt, in stijl en tot in de puntjes georganiseerd, laat zien wat een kerk van zestig jaar en vijftig gemeenten kan betekenen in en voor een grote stad als Hong Kong.
Saillant detail: het Coliseum ligt precies tussen Mong Kok en Admirality, de plekken die nu bijna drie weken worden bezet door de pro-democracy beweging van studenten en Occupy Central with Love and Peace. We hebben dan ook gebeden voor de stad en voor liefde en vrede.  

Hong Kong, zondag 19 oktober 2014,
Tjeerd de Boer
Kathleen Ferrier   

Massale viering van zestig jaar ELCHK in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.