Studenten

Blog

woensdag 12 november 2014 Historische tijden, hier in Hong Kong. Al weken worden belangrijke delen van het stadscentrum bezet door studenten. Het is een ordentelijke en volkomen geweldloze bezetting. De studenten slapen in tentjes, er zijn uitdeelpunten voor eten en drinken, medische posten, kleine bibliotheekjes waar boeken geleend en bediscussieerd kunnen worden en er zijn plekken voor bezinning, christelijk en boeddhistisch, vlak naast elkaar.

Ondertussen vraagt iedereen in Hong Kong zich af hoe dit verder moet. Het ziet er naar uit dat ’t nog weken zo door kan gaan. Het is opvallend hoe soepel de stad zich gevoegd lijkt te hebben naar de nieuwe situatie. Het verkeer beweegt zich gestaag rond de bezette gebieden en bussen  hebben gewoon een nieuwe route gekozen. Lijkt, want er is ook groeiend ongenoegen. Taxi chauffeurs hebben een rechtszaak tegen de studenten aangespannen en gewonnen. Ook winkeliers in de nu moeilijk, of niet, bereikbare gebieden lijden verliezen en moeten straks toch ook gewoon hun huur betalen. Ondanks het groeiend ongenoegen en irritatie onder de Hong Kong people is onze indruk,  van de keren dat we op de verschillende plekken rondliepen en spraken met studenten, tóch dat er brede steun is voor de acties. Opvallend veel oudere mensen hebben we gezien, soms geëmotioneerd. “Wij weten wat democratie is, China niet. Wij kunnen niet meer protesteren op deze manier. Deze jonge mensen doen het voor ons”.

De studenten komen op voor democratie, het recht om zelf te beslissen op wie er gestemd kan worden in 2017, als er een nieuwe CEO, burgemeester,  van Hong Kong gekozen zal worden.  Ook al zal die eis niet ingewilligd worden, met deze vreedzame acties laten studenten zien dat Hong Kong niet zomaar op wil gaan in China,  maar behoud van bepaalde democratische- en burgerrechten, zoals vastgelegd in het hand over document van 1997, serieus neemt.

Net als wij volgen ook studenten van het  Lutheran Theological Seminary de bezetting op de voet. En met emotie. Voor studenten uit landen waar er geen of beperkte vrijheid van meningsuiting is, is het heel bijzonder om mee te maken en te zien wat hier gebeurt. Dat het kan, de straat op gaan en protesteren. Bijzonder, toen we hoorden van een student uit mainland China, dat hij nog nooit gehoord had wat er op Tiananmenplein gebeurd is in 1989…  Bijzonder voor studenten uit bijvoorbeeld Cambodia: “Het is ook voor ons een les om niets als vanzelfsprekend aan te nemen en ook in ons land alert te blijven op behoud van democratische waarden”, zegt Sokhom.

Kathleen%20en%20Sokhom.jpg Occupy%20kapel.jpg

Hoe het verder gaat weten we niet, weet niemand. Wel zijn er inmiddels geruchten over  ingrijpen door de politie, één van  de komende dagen.

Historische tijden hier in Hong Kong, we  houden jullie graag op de hoogte van volgende ontwikkelingen. 

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier,

Hong Kong, 12 november 2014.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.