Ooit vind jij je droom

Column

zondag 30 november 2014“Bergen of dalen, Veld, woud of Stroom, Leer niet te verdwalen, ooit vind jij jouw droom” Moeder Overste in de Sound of Music (Maaike Widdershoven) zingt het bij de première afgelopen zondag in Den Bosch regelrecht het hart van het publiek binnen.

Op het toneel staat een top cast die met een verhaal over liefde, hoop, keuzes maken en je land moeten verlaten het publiek tot een staande ovatie brengt en mij tot tranen. Want daar op het toneel staat mijn jongetje, 13 jaar oud, Mats die Friedrich von Trapp mocht spelen, met de meest gelukzalige lach op zijn gezicht zo verschrikkelijk te genieten dat mijn moederhart zo ongeveer barst van vreugde.

“Ooit vind jij jouw droom” Op het toneel staan mensen die hun droom hier beleven. Zo mogen spelen voor zulk enthousiast publiek, in dit decor, met dit licht, met deze muziek. Een zinderend sluitstuk van maanden audities en repeteren, en het begin van een tournee door het land.

Mijn gedachten zijn de afgelopen maanden vaak afgedwaald naar Kenya. Naar de school in een afgelegen erg arme streek in Kenya waar ik James ontmoette. James was ongeveer net zo oud als Mats nu en hij had twee dromen: president worden én beroemd acteur. Of hij voor dat eerste geschikt was weet ik niet, maar voor dat tweede zeker. Hij speelde in een toneelstuk de vader van een meisje dat hij wilde uithuwelijken aan een oudere man. Een veel voorkomend gebruik dat de sraatarme vader en de moeder geld op zou leveren. In het stuk loopt het gelukkig goed af omdat KAACR (Kenyan Alliance for the Advancement of Childrens Rights) ingrijpt en vader James tot inzicht komt dat het beter is om zijn dochter naar school te laten gaan dan op haar 12e te laten trouwen en moeder te worden. James is een geboren acteur. Hij speelt die vader niet, met zijn 13 jaar ís hij de vader. En als het toneelstuk over is en iedereen, het dorp is uitgelopen, juicht staat James met een grote lach de mensen gade te slaan. En hij droomt verder van applaus, theaters en beroemd worden.

De afgelopen maanden heb ik vaak tegen Mats gezegd dat hij een ongelofelijke geluksvogel is. Dat hij zulke prachtige kansen krijgt. Dat hij hier geboren is, in een land waar kinderen zulke kansen krijgen, dat hij aan zoiets mee kan doen en de school meewerkt, dat hij dit mag meemaken. Hij leeft zijn droom. Tuurlijk, hij en zijn von Trapp broertje en zusjes (Valentijn, Ida, Noa, Sandy en Iris) hebben talent, maar dit mogen meemaken.. wow. Dat is geen recht, maar een enorm voorrecht.

Aan het eind van het stuk vluchten de ontroerende kapitein (Ad Knippels) en de aanstekelijke Maria (Anouk Maas) en de kinderen de bergen over, op zoek naar een nieuw land, naar veiligheid. Van een rijke familie in Oostenrijk worden het asielzoekers in Zwitserland. En weer dwalen mijn gedachten af, naar politici die roepen dat Nederland voor de Nederlanders is, die angst zaaien, en niet meer beseffen hoe bevoorrecht we hier nog altijd zijn.

The Sound of Music musical is 55 jaar oud, is opnieuw uitgebracht door Albert Verlinde entertainment en nog altijd actueel. Omdat de vraag naar staan voor gerechtigheid en de keuzes die dat met zich meebrengt, en niet willen meebewegen om zelf te overleven ook vandaag de dag, misschien wel meer dan ooit tevoren, een uitdaging 

Als de lovende recensies binnenkomen is het feest hier in huis. Mats heeft zijn droom gevonden en mag nog maanden in de rol van Friedrich kruipen.

En ik denk aan die organisatie in Kenya die meisjes en jongens als Mats helpt hun dromen te vinden. Kinderen met minder voorrecht, minder kansen en dezelfde dromen. En ik ben blij dat we organisaties als KAACR in ons Kinderen in de Knel programma kunnen blijven steunen. Zodat ook James moeder op een dag met dikke tranen in het publiek kan zitten, met een hart dat barst van vreugde omdat hij zijn droom gevonden heeft, of misschien toch wel gewoon president is geworden!

Elise Kant

*Fotografie: Eveline Di Scala

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.