Kerst in China

Blog

woensdag 24 december 2014 In China beginnen de Kerstdagen eigenlijk met Dongzhi, het Midwinterfeest. Dit jaar was dat op zondag 21 december, hier een waar familiefeest waarin men viert dat de kortste dag geweest is, de dagen gaan lengen en daarmee breekt een nieuwe periode aan. Kerst is daarna toch een beetje een feest van uiterlijkheden, met gigantische kerstbomen en versieringen in de winkelcentra, overal kerstmuziek, kerstmannen en kerstkado’s.

Toen we afgelopen november in Guangzhou (Kanton), in China, waren, ontdekten we daar de gigantische ‘made in China’ winkels, straten, blokken vol met de meest onwaarschijnlijke hoeveelheden en formaten kerstartikelen, van bomen tot arrensleeën, van kerstmannen tot kerstballen en slingers.

kerstmannen.jpgmade%20in%20China.jpg

Heel indrukwekkend, maar de kerstdrukte in China en Hong Kong is niet alleen die van de kerstversieringen en winkelcentra, ook kerken laten zich zien en horen. Met name op Kerstavond zijn er op veel plekken in Hong Kong kerkkoren te zien en kerstliederen te horen en net als in Europa stromen de kerken en de kerstdiensten vol .

Veel studenten van het Luthers Theologisch Seminarie (LTS) gaan met de Kerstdagen terug naar huis (we hebben ook gewoon kerstvakantie).  Zo ook de studenten uit China. Voor de kerk in China is Kerst niet alleen een belangrijk feest, maar, zowel in China als Hong Kong, een feest waarop nieuwe lidmaten gedoopt wordt, zoals dat ook met Pasen gebeurt. Het belangrijkste verschil is wel dat er in de kerk in  China, anders dan in Hong Kong, geen kinderen (mogen) worden gedoopt. In het politiek systeem van China wordt dat, net als zondagschoolonderwijs,  geduid als indoctrinatie.

Vorige week werd aan het LTS het herfstsemester afgesloten. Voor enkele studenten was het ook de afsluiting van hun studie (de grotere groep studeert af in mei). Eén van die studenten was Hong Mei.

rechts%20Hong%20Mei.jpg

Zij rondde haar MA in Diaconie af en keert nu naar Nanning, de hoofdstad van de provincie Guangxi, waar ze als predikant verbonden is aan de centrumkerk, een gemeente van enkele duizenden leden. Voor haar en andere diaconie-studenten uit China was om te beginnen het wóórd diaconie nieuw. Niet zozeer de inhoud: kerken in China zijn op allerlei manieren betrokken bij maatschappelijk werk en zorg. Ze zijn verantwoordelijk voor onder meer weeshuizen en opvang van (alleenstaande) ouderen, organiseren bijvoorbeeld inloophuizen en ziekenbezoeken, maar doen dat vaak op verzoek van de (lokale) overheid. De studenten hadden geen idee dat de kerk daar ook zelf beleid op zou kunnen maken, hadden geen idee van de lange geschiedenis van kerkelijk maatschappelijk werk. In Hong Kong hadden ze gelegenheid om kennis te maken met de (diaconale) praktijk van kerkelijke en christelijke organisaties op alle mogelijke gebied, hier in de stad. Ds. Hong Mei is enthousiast over haar aan het LTS opgedane kennis en ervaring, maar is ook blij dat zij Kerst thuis kan vieren. Ze vertelde dat er zoveel belangstelling voor de Kerstvieringen is, dat er zoveel diensten zijn, dat de kerkenraad besloten had de doopplechtigheden te vervroegen naar afgelopen zondag, de vierde zondag van Advent.

We wensen jullie, vanuit Hong Kong, Gezegend Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar,

Hong Kong, 23 december 2014

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.