Kerstfeest bij ATTA!

Blog

dinsdag 23 december 2014 ATTA is een kleine organisatie die op de West Bank werkt met ouderen. Zij verzorgen via thuiszorg team ouderen die geen mens meer hebben (of geen mens die nog naar hen kijkt), brengen hen tafeltje-dek-je en zorgen voor een arts wanneer dat nodig is. En 2 keer per jaar is het feest! Met Pasen en Kerst, en vandaag was het zover: het kerstfeest in Ramallah en ik mocht erbij zijn!

Aan de rand van de muur tussen Jeruzalem en Ramallah ligt het Al Ram centrum van Atta, een resort waar ouderen tijdelijk opgevangen kunnen worden na een operatie bijvoorbeeld. Ook worden hier wel eens cursussen gegeven aan mensen die met ouderen willen werken.  Die cursusruimte was vandaag omgetoverd tot kerstrestaurant:

IMG%2020141223%20102636.jpg

Rond 11 uur kwamen de ouderen binnen, ze werden met een busje opgehaald. De kerstmuziek stond hard aan. Helaas hadden de dames van de verzorging maar 2 liedjes gedownload voor het 3 uur durende feest, dus ik ken nu ook Jingle Bells in het Arabisch… J

Toen alle ouderen en andere gasten binnen waren kon het feest beginnen. Een theater/komedie-gezelschap was ingehuurd om de mensen te vermaken, om ze even uit het dagelijkse leven te halen. Twee zeer grappige mensen deden allerlei sketches, tot groot vermaak van de meesten! Ik kon het Arabisch niet echt volgen, maar het was leuk om de mensen enorm te zien lachen, tot tranens toe. Voor sommige echt hele ouderen ging het volgens mij wel wat te snel… die zaten wat glazig voor zich uit te kijken. Maar de meesten gingen uit hun dak! Meneer Ganem danste er op los, een oudere dame deed enthousiast mee aan de spelletjes, weer een ander deed gymnastiek oefeningen voor en de meesten zongen hard mee met Jingle Bells!

IMG%2020141223%20113240.jpg   IMG%2020141223%20115119.jpg   IMG%2020141223%20123612%201.jpg

Een impressie van het spektakel: http://youtu.be/YgV8A0bUN78 en: https://www.youtube.com/watch?v=3leM9hdMcs8&feature=youtu.be

Na dit entertainment was het tijd voor de lunch: alle aanwezigen kregen een bord met lekker eten. De mensen van de thuiszorg kwamen niet aan eten toe, die waren druk met de ouderen helpen hun vlees snijden. Of ze gewoon even een knuffel geven. Na het afruimen kwam het toetje: 3 taartjes met Arabische koffie. En toen kwam de klapper: de kerstman kwam langs! Twee van de dames van het ATTA kantoor hadden zich omgetoverd en liepen onder een luid 'Ho Ho Ho!' de zaal door en gaven iedereen een doosje met een kersttaart of kerstchocolaatjes. En toen ook nog een echt cadeau: een warme pyjama voor elke oudere. Die waren daar blij mee, want het is hier nu echt winter en de meesten van deze ouderen wonen in een erg vervallen huisje of kamer…

   SAM%203120.jpg   SAM%203135.jpg   IMG%2020141223%20125710.jpg

Toen was het genoeg geweest, ze wilden naar huis. De dames stonden op en namen afscheid, de chauffeur werd geroepen. Een voor een werden ze het busje in geholpen, op huis aan.

Elke keer weer ben ik onder de indruk van ATTA. De mensen die hier werken zijn echt engelen, zulke lieve mensen kom ik weinig tegen! Niks is ze teveel, ze zijn ontroerend gul en lief voor de ouderen waar ze voor zorgen. Echt bijzonder!

Met een doosje chocolaatjes, vele foto’s en vooral heel veel knuffels en kussen ga ik weer terug naar mijn huis in Jeruzalem.

 

   SAM%203130.jpg   SAM%203129.jpg   IMG%2020141223%20135139.jpg

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.