Soms komt geweld dichterbij

Blog

vrijdag 23 januari 2015Soms komt geweld dichterbij, niet alleen in Parijs, maar ook in Myanmar, bijvoorbeeld. De grootste groep ‘internationale’ studenten van het Lutheran Theological Seminary is die uit Myanmar. De studenten uit Myanmar zijn, zonder uitzondering, afkomstig van een van de etnische minderheden in dat land. En dat is meteen de samenvatting van het probleem in veel landen in Azië, in de voorbeelden van onder meer China, van Indonesië, van Maleisië en dus ook van Myanmar. Het christendom in Azië bereikte vooral etnische minderheden. Daardoor ontstonden er en zijn er zoveel voorbeelden van conflict en onderdrukking juist in die combinatie. Ongeveer 70% van de bevolking van Myanmar is boeddhist én Bamar, Birmees. Een groot deel van de inwoners van buitengewesten als de Karen State en met name de Chin State en Kachin State is christen. De recente geschiedenis van Myanmar is een aaneenschakeling van conflicten, van militaire dictatuur en burgeroorlog tussen meerderheid en minderheden. Het gaat in veel gevallen om die explosieve combinatie van religie en etniciteit.

De afgelopen dagen ging het in de kring van de LTS-studenten uit Myanmar over weinig anders dan de afschuwelijke gebeurtenis die het leven in Kachin State (noordoostelijk Myanmar) letterlijk stil legde. Afgelopen maandag werden twee jonge vrouwen, die recent als vrijwillige leerkracht waren gearriveerd in een dorp aan de grens tussen Kachin en Shan State, verkracht en vermoord, naar vermoed wordt door soldaten van het federale leger.

Hun lichamen werden in de dagen die volgden in processie van dorp tot dorp vervoerd naar Myitkyina, de regionale hoofdstad, om daar, vandaag vrijdag 23 januari, te worden begraven. De dodentocht groeide, vooral ook door alle moderne communicatiemiddelen, uit tot een massale en indrukwekkende manifestatie tegen geweld. De twee vrouwen, 20 en 21 jaar, waren uitgezonden door hun kerk, de Kachin Baptist Convention, om daar waar de overheid niet in staat is te voorzien in basisvoorzieningen als onderwijs,  zich vrijwillig in te zetten voor een lokale basisschool.

Deze trieste gebeurtenis tekent een land en maakt duidelijk hoe belangrijk het is om theologie te contextualiseren. De LTS-studenten uit Myanmar zijn zeer aangedaan, maar niet verslagen, omdat ze er van overtuigd zijn dat hun theologisch opleiding bijdraagt tot de opbouw van niet alleen hun kerk maar ook van hun land. Hoe diep verdeeld hun land ook is, ze geloven in een samenleving waarin plaats is voor iedereen, ook voor christenen, ook voor minderheden.

 

Hong Kong, 23 januari 2015

 

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.