Kung Hei Fat Choi !

Blog

woensdag 18 februari 2015Hier in Hong Kong is het nu oudejaarsavond, de vooravond van het Chinees Nieuwjaar. De meeste mensen om ons heen vieren dat in familieverband, vieren familiebanden en verbondenheid. Daar horen natuurlijk ook goede wensen bij, van heil en zegen, van voorspoed vooral. Zoals ‘Gelukkig Nieuwjaar’ bij 1 januari hoort, hoort ‘Kung Hei Fat Choi’, (Veel voorspoed en fortuin!) bij Chinees Nieuwjaar, het nieuwe Maanjaar, dit jaar vanaf 19 februari het Jaar van de Geit.

Alles dat rood is en goudkleurig of oranje, is er om al die goede wensen kracht bij te zetten. Met rode envelopjes gevuld met teksten voor geluk of met geld.  En met alles dat rond is, om de eenheid en harmonie te benadrukken: Deense boterkoekjes, goud-verpakte Ferrero Rocher bonbons, overal in enorme hoeveelheden verkrijgbaar.

Wij vierden vanavond Chinees oudjaar met de internationale studenten van het LTS die, onder leiding van Miss Rose, de docent Engels, een feestelijk programma hadden voorbereid. We zongen liederen uit alle vertegenwoordigde  landen, uit Indonesië en Myanmar, Vietnam en Laos, Duitsland en de USA, Thailand en mainland China.

LTS.jpg

Er werden envelopjes met zegenwensen uitgedeeld (netjes volgens de regels, alleen aan jongeren én singles) en er werd, ook heel internationaal, gegeten. Maar niet nadat eerst de salades waren gehusseld (voor geluk, lai hee) en het gebraden varken was voorgesneden.

Bij dat alles was het Nieuwe Jaar al heel tastbaar aanwezig: de geit, in allerlei verschijningen, uitgebeeld op envelopjes, op lampions, met lichtjes en bezongen en besproken.

Het Jaar van de Geit belooft een bijzonder jaar te worden, al was alleen al omdat het ook het Jaar van het  Schaap, het Jaar van de Ram én het Jaar van het Lam is. In het Chinees is er wat dat betreft geen onderscheid.

Het ligt voor de hand dat dat in kerkelijk Hong Kong (en China) niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Onze feestelijke avond werd geopend met het lezen (en zingen) van Psalm 23. Het Jaar van de Geit en het Schaap en de Ram en van het Lam is ook het Jaar van de Goede Herder.   

 

Hong Kong, 18 februari 2015,

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.