Onze heuvel

Blog

donderdag 12 maart 2015Het Luthers Theologisch Seminarie (LTS) is gevestigd op een weelderig begroeide heuvel. Net eronder ligt het Tao Fong Shan Christian Centre (TFSCC). Dat is een zelfstandig studie- en vormingscentrum dat deze week haar 85-jarig bestaan viert. Met het TFSCC is het allemaal begonnen, in 1930, toen de heuvel, in die tijd nog helemaal kaal en onbewoond, een ontmoetingsplek werd. Eerst van christenen in gesprek met boeddhisten en later, toen het LTS in 1992 naar hier verhuisde, van studenten en docenten theologie van alle mogelijke richtingen en landen. De heuvel kreeg, bijzonder genoeg, de naam van het centrum: Tao Fong. Tao Fong Shan betekent ‘heuvel van Christus’ Geest’ (letterlijk: heuvel van de weg van de wind).

In de lijdensweek straks wordt een kruisweg gelopen. We gaan dan van het LTS via het TFSCC naar de christelijke begraafplaats die meer onderaan de heuvel gelegen is.

Begin en eindpunt maken van die weg een weg van gedenken en stilstaan, niet alleen  bij Jezus´ weg naar de dood, maar ook bij herinneringen aan de mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de heuvel. Het beginpunt is de centrale zuil van de LTS-campus, waarop de tekst uit Jesaja 43:19 staat: Ik, zegt Hij, ga iets nieuws beginnen.

LTS%20zuil.jpg LTS%20kruis.jpg

Onderaan de zuil staat een klein grafmonument met de urn van dr. Andrew Hsiao, de LTS-president ten tijde van de opening van de campus. De weg gaat, langs het grote witte kruis, 121 treden (als verwijzing naar de psalm) naar beneden langs de Christ Temple, de kapel van het TFSCC - in boeddhistische stijl gebouwd -  naar het kerkhof en eindigt bij het graf van Karl Reichelt, de Noorse zendeling en theoloog die het TFSCC oprichtte en tot zijn dood in 1952 leidde. Daar wordt dan het avondmaal gevierd en de veertigdagentijd afgesloten: op weg naar Pasen, op weg naar het leven.

Zo is de heuvel, die ooit kaal en onbewoond was, geworden tot een plek van samenkomst en ontmoeting, van studie en reflectie. Een plek waar bijna voelbaar is wat er op de centrale zuil van het LTS geschreven staat:  Ik, zegt Hij, ga iets nieuws beginnen.

Hong Kong, 12 maart 2015

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.