Chengdu

Blog

maandag 18 mei 2015We waren een paar dagen in Chengdu. Chengdu is de hoofdstad van de Chinese provincie Sichuan en Chengdu is de stad waar, straks in oktober, de predikantenreis van Kerk in Actie, waarbij 22 deelnemers een studiereis door China maken, zal beginnen. Chengdu is in alle opzichten een indrukwekkende Chinese stad: zeven miljoen inwoners - een van de meer dan honderd miljoenensteden van China, met acht-baans en drie-niveaus snelwegen langs appartementencomplexen, wolkenkrabbers en shopping centra in vele soorten en maten (met onder andere het Global Center, het grootste gebouw ter wereld: 1.700.000 vierkante meter).

Het is vooral indrukwekkend als contrast met de verschrikkelijke gevolgen van de zware aardbeving die het gebied vlak ten noordwesten van de stad in 2008 trof. De aardbeving zelf is een monument is geworden, men heeft het centrum van het verwoeste Beichuan afgesloten en het een aanschouwelijk onderdeel gemaakt van het aardbevingsmuseum, bij wijze van eerbetoon aan al die  duizenden mensen die zijn omgekomen.

Het jaar 2008 werd zo niet alleen het jaar van de Olympische Spelen in China, maar ook, tragisch genoeg, het jaar van de Sichuan-aardbeving en daardoor een jaar van veranderingen. vooral in de relatie tussen de Chinese overheid en de kerken.

Kerken en kerkelijke hulporganisaties hadden een rol gespeeld (en gekregen) bij de hulpverlening en de wederopbouw in het gebied, niet ver van Chengdu. Dat leidde tot meer samenwerking in het algemeen en kerken worden nu veel concreter betrokken bij maatschappelijk werk op allerlei terrein.

ds%20Zhang%20Jian%20en%20ds%20Shi%20Guo%

In Chengdu werden we ontvangen door ds. Zhang Jian, de senior pastor van de provinciale Christelijke Raad en door ds. Shi Gua Yuan, de rector van het theologisch seminarie. De eerste contacten met de kerk en het seminarie van Chengdu dateren van zes jaar geleden, toen Bas en Henny Plaisier de provincie Sichuan bezochten.

De officieel geregistreerde kerk van Chengdu heeft twee (!) kerkgebouwen en zo’n veertig ‘meeting points’, plekken over de hele stad verspreid waar kleinere en grotere gemeentegroepen bijeenkomen. De beide kerkgebouwen zijn erfstukken van voor de revolutie van 1949, van de toenmalige methodisten en anglicanen. Na 1949 verdwenen niet alleen alle buitenlandse zendelingen uit China maar werden ook de denominaties opgeheven om een nationaal kerkverband te worden: de Three Self Patriotic Movement, de Driezelf Kerk, naar een klassiek zendingsprincipe van zelfbestuur, zelfvoorziening en zelfuitbreiding.  Alle kerkelijke bezittingen en instellingen werden genationaliseerd.

De huidige toestand van de kerkgebouwen in Chengdu is misschien wel tekenend voor de situatie van de kerk: het ene kerkgebouw is heel ruim en prachtig gerestaureerd en geoutilleerd, uitgebreid tot een multifunctioneel kerkelijk centrum met een kerkkantoor voor stad en provincie, met een moderne klokkentoren en professioneel beveiligd. Het andere is behoorlijk vervallen en grauw, vlak naast het ook redelijk sombere en krappe seminariegebouw.  

De Driezelf Kerk werkt nauw samen met de overheid en wordt (daarom) geregeld ter verantwoording geroepen (toen wij het kerkkantoor betraden, werd net een delegatie van het Bureau voor Religieuze Zaken uitgeleide gedaan), maar worstelt met de zelfvoorziening. Hoewel er een tekort is aan predikanten daalt het aantal theologiestudenten en is het seminarie al jaren bezig financiering te vinden voor nieuwbouw.

De groei van de Chinese kerk, waarover zoveel te vertellen is, is toch misschien meer de groei van de huiskerken, de niet-geregistreerde kerken, waarvan er alleen al in Chengdu wel honderden – en misschien wel meer - bestaan. Chengdu is in ieder geval een bijzondere plek om aan te komen als groep predikanten uit een land waar het, wat betreft de kerk, in ieder geval niet over groei gaat.

 

Hong Kong, 17 mei 2015

 

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.