Een handjevol zegeningen

Blog

dinsdag 19 mei 2015We gaan weer richting de zomer in Nederland. En de zomer is zo’n periode waarin de kerk vooral op haar kleinheid wordt gewezen. Veel mensen zijn op vakantie, waardoor de kerk le(e)g(er) is. Of je bent op vakantie en gaat daar naar de kerk met slechts een handjevol aanwezigen. Het kan ook zijn dat het voor jouw kerk eigenlijk ‘altijd zomer’ is. Elke zondag kun je de mensen tellen.

Vorig jaar zat ik niet met een grote menigte Pinksteren te vieren, maar slechts met ‘twee of drie’. Mijn man Karel moest voorgaan in zijn consulentgemeente Jayaguna. Hij zou de dienst leiden in twee wijkgemeenten die slechts met de motor te bereiken zijn over een bruggetje en een zandweg.

De eerste dienst vond plaats bij een gemeentelid thuis. We waren welgeteld met z’n vijven: twee oude dames, een ouderling, de dominee (Karel) en ik. Deze twee oude dames kunnen niet meer de (slechte) weg op om naar de kerk te gaan of te worden gebracht. Elke zondag wordt er daarom een dienst aan huis gevierd.

De tweede dienst vond plaats in een klein kerkje een aantal kilometer verder. Dit keer waren we met z’n achten: een jong stel met hun dochtertje (waarvan de man ouderling is), een opa met zijn tienerkleinzoon, een omaatje, Karel en ik.

In beide diensten vierden we Pinksteren en het Heilig Avondmaal. En tijdens de viering verwonderde ik mij over de trouw van zowel de gemeenteleden als de kerkenraad die elke week weer bij elkaar komen. Ik verwonderde mij over Gods grote daden die dit keer niet zoals op de Eerste Pinksterdag in een grote menigte zichtbaar werd, maar in een klein groepje mensen.

‘Waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben Ik in hun midden (Mat.18:20)’. Laten we onze zegeningen tellen, ook al is het maar een handjevol…

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.