Pinksterzondag - AziŽzondag

Blog

dinsdag 26 mei 2015In de kerkdienst, afgelopen zondag in Kowloon Union Church, werden veel grote verbanden gelegd. Het was, om te beginnen, natuurlijk Pinksteren en de Geest was op allerlei manieren aanwezig, in liederen, in de lezing, in het enthousiaste meezingen en meevieren van de aanwezigen, in de themaís.

Het was ook AziŽ-zondag, de zondag van de vijfjaarlijkse assemblee van de CCA, de Aziatische Raad van Kerken, die †nu in Jakarta gehouden wordt. Daarom was het motto van de dienst dat van de CCA: Living Together in the Household of God.

Dat werd heel letterlijk vertaald en uitgebeeld door een dansgroep van Filipijnse domestic helpers (hulpen in de huishouding) en door de gaven die op de liturgische tafel† voorin in de kerk bijeen werden gebracht. Dat waren niet alleen vruchten van AziŽ, zoals rijstkoeken en bananen, mangoís en mais, maar ook een schort en een bezem als symbolen van dagelijks huishoudelijk werk.

Bijzondere aandacht voor dat dagelijkse werk en de positie van de honderdduizenden vrouwen die dat werk† iedere dag doen was er omdat de preek voornamelijk bestond uit een presentatie over migranten in Hong Kong. Het ging over de †Asia Pacific Mission for Migrants (APMM) en het †Bethune House, twee organisaties voor migranten die zijn gevestigd in het pand naast de kerk.

Het Bethune House is opvangcentrum voor helpers in problemen, in bijvoorbeeld †gerechtelijke procedures, en die opvang nodig hebben. De APMM komt op voor helpers en andere arbeidsmigranten in de hele regio, met afdelingen in landen van AziŽ waar dat aan de orde is, naast Hong Kong in onder andere Singapore, MaleisiŽ en †Saoedi-ArabiŽ. †De APMM komt op voor een samenleving van families die niet worden Ďopengebrokení om te kunnen overleven, een samenleving waar werk is voor iedereen.

Gebeden werd voor iedereen die huis en haard, vanwege omstandigheden of onvrijwillig, heeft moeten verlaten.

Gebeden werd er voor† de† slachtoffers van mensenhandel, voor al †die migranten uit Myanmar - en Afrika - die in wankele boten een beter bestaan zoeken, gebeden werd voor hun ten hemel schreiende nood.

Gebeden werd voor eenheid en liefde, met woorden vanuit de CCA:

ďTe midden van alle verscheidenheid die zo vaak scheidt, alle rivaliteit die ons tegen elkaar opzet, alle antipathie die grenzen opwerpt, alle verschillen die ons verdelen roept God ons eenheid en liefdeĒ

Kowloon Union Church was zondagochtend een plek waar de Geest waaide, de Geest van eenheid in verscheidenheid.

Kowloon Union Church is niet voor niets de plek waar een paar weken geleden de tweede verjaardag van het† Verbond van de Regenboog werd gevierd, een verbond van kerken en christelijke organisaties die pleiten voor een kerk en een samenleving waarin meerderheden en minderheden, ook seksuele minderheden, inclusief en respectvol †met elkaar omgaan.

Covenant%20of%20the%20Rainbow.jpg

Hong Kong, 25 mei 2015

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier†

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.