Nepal - Angst en onzekerheid in Bhateri

Persoonlijk verhaal

maandag 22 juni 2015De 56-jarige Prem Raj Shresta is boer en woont in Bhateri, Bhirkot-6 in het Dolakha district in Nepal. Door de gevolgen van de aardbeving van 25 april is zijn bestaan onzeker. “De aardbeving heeft grote spleten in mijn land veroorzaakt. Ik weet niet zeker of ik er wel gewassen op kan verbouwen en of investeren in landbouw dit jaar iets op zal leveren,” zegt hij.

Shresta had twee huizen die verwoest zijn door de aardbeving. Hij heeft moeite om zijn familie van 12 personen te voeden. “Het graan dat was opgeslagen in het huis is bedekt door puin. De lokale graanmolen werkt momenteel niet en we kunnen zelfs niets kopen van dichtbij.” Hij is wel blij dat zijn vee ongedeerd is gebleven.

Hij is vader van vier zonen en een dochter. Twee zoons werken bij de Nepalese politie en het Nepalese leger, maar die konden hem nog niet bezoeken na de aardbeving. “Ze hebben me wel gebeld. Ze vinden het heel naar dat ze niet kunnen komen helpen met het herbouwen van het huis.”

Shresta vertelt dat hij lijdt onder angst. “Veel dorpelingen delen dat, ze zijn erg verward. Ze gaan bijvoorbeeld water halen bij een put in de buurt, maar komen dan terug met brandhout.” Hij ziet het belang in van psychologische begeleiding voor zijn gemeenschap. “Veel mensen kunnen niet goed slapen of hebben geen eetlust.” Hij zegt dat veel inwoners heel onzeker zijn over de toekomst en niet weten of ze wel in Bhateri willen blijven. “Ze willen hun voorouderlijk thuis niet verlaten, maar ze willen ook niet blijven. Je kunt niet zomaar weggaan tenzij je zeker weet dat je ergens goed terecht kunt.”

“De regering zou de mensen moeten geruststellen dat het dorp weer geschikt wordt om in te leven, zoals vroeger,” zegt hij. Maar daar heeft hij weinig hoop op. “De overheden hebben altijd gefaald ons te helpen. Het gebrek aan lokale bestuurders maakt deze situatie nog erger, omdat niemand genoeg verstand heeft van coördineren.”

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.