Nepal - De zorgen van Goma Magarati

Persoonlijk verhaal

dinsdag 16 juni 2015Goma Magarati is 36 en woont in Bhirkot-5 in het Dolakha district, Nepal. Haar familie van zeven personen, die deel uitmaakt van een agrarische Dalit gemeenschap, is sinds de tweede aardbeving op 12 mei dakloos.

“Mijn huis had een paar kleine scheuren in de muren door de aardbeving 25 april, maar na die 2e grote schok stortte het alsnog in, “ zegt Magarati. Sindsdien leeft ze in de koeienschuur met haar familie. “We kunnen nergens heen, iedereen in het dorp heeft eenzelfde verhaal te vertellen”. Er staan nog een paar huizen van cement met scheuren, maar alle lemen huizen zijn in puin veranderd.

Haar man onderhoudt de familie met naaiwerk. Maar dat inkomen is niet voldoende. “We zijn te arm om een huis van cement te bouwen. Zelfs het bouwen van een lemen huis is een grote uitdaging”, zegt zij. Hij verzekert haar dat ze vast snel uit de problemen komen. Maar dat overtuigt haar niet omdat ze de financiële situatie van het gezin kent. “Hoe kan hij herbouwen met zulke magere inkomsten? Ik denk dat we niet eens een lemen huis kunnen bouwen.”

Ze maakt zich zorgen waar ze zullen verblijven tijdens het monsoon seizoen, of het stuk zeil hen kan behoeden voor de storm. Haar vier kinderen – 2 zonen en 2 dochters – en haar oude moeder vrezen de komende monsoon. “We wonen nu in de schuur, waar door lekken in het dak water naar binnen komt.”

Magarati: “Ik ben in elk geval gelukkig dat de familie en de dieren veilig zijn.”
Maar de kinderen huilen bij iedere naschok, ze klampen elkaar en hun moeder doodsbang vast. “Er zijn veel naschokken geweest, hoewel niet zo hevig als eerder. Maar ik wou dat ze ophielden, mijn kinderen zijn zo ontzettend bang. “

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.