“Als de portemonnee open gaat, gaat de Bijbel dicht”, blog Gert-Jan Codée

Blog

dinsdag 27 oktober 2015Iedere dag schrijft een van de deelnemers aan de predikantenreis door China een blog. Dit is het blog van Gert-Jan Codée, over zondag 25 oktober, over ons bezoek aan Hong Kong, kerk en stad. Alle blogs en vooral ook heel veel foto's staan op de website https://predikantenreis.wordpress.com en op bijvoorbeeld de persoonlijke websites van Willem-Jan de Wit, www.wjdw.nl, Hans van Dolder, https://insiteout2.wordpress.com en Marianne Vonkeman, www.santpoortenvelserbroek.nl weblog ds.vonkeman

“Als de portemonnee open gaat, gaat de Bijbel dicht”.

Vandaag begint het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan China. Op de website van de NOS is een video te vinden waar zij beiden het woord Ni Hao uitspreken, het Chinese woord voor ‘Hallo’ of ‘Goedendag’. Dat woord hebben we de afgelopen twee weken tientallen keren uitgesproken en leverde elke keer weer een vriendelijke lach op bij de Chinezen. http://nos.nl/artikel/2064828-ni-hao-koning-en-koningin-spreken-in-video-chinezen-toe.html

De afgelopen dagen werd er op de Chinese televisie uitgebreid bericht over het bezoek van president Xi Jinping aan Groot Brittanië. Het bezoek van onze koning lijkt nog niet zo snel opgepikt te worden. Op de website van de Chinese televisie, www.cctv.cn, is alleen informatie te vinden over het eerstgenoemde bezoek.

Dan dus maar de Nederlandse informatie op de website van de NOS. Het is interessant hoe er nu over het bezoek van ons Koningshuis aan China wordt gesproken. Er wordt gesproken over de spanning tussen portemonnee en Bijbel. Interessant, omdat twee weken geleden in de kerkdienst in Chengdu ook werd gesproken over deze spanning, n.a.v. het Bijbelgedeelte over de rijke dwaas, Luk. 12:13-21.

Het is dus niet alleen een spanningsveld voor onze koning. Gaat het over de portemonnee of over de principes, zoals mensenrechten, of nog liever de Bijbel? In die zin vind ik persoonlijk wel jammer dat hij op deze zondagmorgen een basisschool bezocht heeft, vanwege Nederlandse voetbaltrainingsmethoden, en geen kerk.

Hongkong

We zijn nu aangekomen in Hongkong. Al merken we weinig van de drukte van deze grote stad, omdat we boven de stad op een heuvel logeren in het Tao Fung Shan Centre. Na alle hotels heeft dit vooral de sfeer van een jeugdherberg. Kleine kamers, maar een prachtig uitzicht! In China was het vaak andersom. Geen uitzicht, maar een mooie kamer. Dit centrum is opgericht door Noorse zendelingen en is nu een vormingscentrum voor interculturele dialoog. Een pagode in de kerk van het centrum symboliseert wat er hier gebeurt. We hebben afscheid genomen van China mainland. Hongkong is de komende dertig jaar nog in een overgangsfase. Daarom valt het nu nog steeds buiten het grote China en hebben we nu een stempel in ons paspoort dat we China verlaten hebben.

Vrijheid

Hongkong is de stad van de vrijheid voor China. Hier kan alles wat in China verboden is. Er is open internet, eindelijk Gmail! Er zijn christelijke scholen en er zijn kerken van verschillende denominaties.

In China worden allerlei websites van Google, Twitter, Facebook geblokkeerd, maar In Hongkong niet. Het is wel de vraag of mensen hier nu zoveel vrijer zijn. Er zitten duizenden Filipijnse vrouwen in parken en op pleintjes omdat dit hun vrije dag is, maar ze de rest van de week hard moeten werken. Hong Kong is de stad waar het verschil tussen rijk en arm het meest groot is op deze wereld. http://asiancorrespondent.com/17593/hong-kong-tops-world-rich-poor-gap/

In de Kowloon Baptist Church die we deze zondagmorgen met een deel van de groep bezoeken, gaat de preek o.a. over vrijheid. Daar maakt de predikant duidelijk in de preek dat echte vrijheid, wat anders is dan ongeremde vrijheid.

 

Groot, groter, grootst

In China, maar ook in Hong Kong valt het op dat er zo over aantallen wordt gesproken. Hoe hoog de gebouwen zijn, hoeveel mensen ergens wonen, hoeveel leden een kerk heeft. In de Kowloon Baptist Church zijn er maar liefst 4 diensten op een zondag, waar totaal zo’n 4000 mensen op af komen. Daarnaast zijn er 60 zogenaamde “cel-groups”, die uit 100 mensen bestaan. De gemeente wil graag een nieuwe kerk bouwen, met een kerkzaal voor 3500 mensen en zo’n tien verdiepingen erboven voor de andere activiteiten. Dan zou het de grootste kerk van Hong Kong worden. Helaas werkt de overheid nog niet zo erg mee, begrijp ik van de mensen die ons welwillend rondleiden in dit oude gebouw met 9 verdiepingen. Het doet mij langzamerhand toch wel wat terugverlangen naar de menselijke maat, zoals ik die in Nederland ervaar.

 

Ds. Gert-Jan Codée, predikant van de protestantse Ichthus-gemeente in Maarssen.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.