Chinese christenen in Nederland, blog Rhoïnde Doth

Blog

donderdag 22 oktober 2015Iedere dag schrijft een van de deelnemers aan de predikantenreis door China een blog. Dit is het blog van Rhoïnde Doth, over dinsdag 20 oktober, de eerste dag van ons bezoek aan Suzhou en over Chinese christenen in Nederland. Alle blogs en vooral ook heel veel foto's staan op de website https://predikantenreis.wordpress.com en op bijvoorbeeld de persoonlijke websites van Willem-Jan de Wit, www.wjdw.nl en Hans van Dolder, https://insiteout2.wordpress.com

Van Shanghai naar Suzhou

Vandaag verlaten we de wereldstad Shanghai en vervolgen we onze reis naar Suzhou, een plaats in Oost China. Een hoge snelheidstrein brengt ons binnen 30 minuten naar het ‘Venetië van China’, zoals Suzhou ook wel bekend staat. Een stad met ongeveer 13 miljoen inwoners, een stad die bekend staat om de handel in zijde, maar nog meer de stad waar je de mooiste tuinen vindt. En daarom staat in ieder geval een bezoek aan een van die mooiste tuinen: ‘The garden of the humble administrator ‘ op het programma..

A time out

Wat wederom op het programma staat is een bezoek aan de kerk in Suszhou. Dat is immers het hoofddoel van deze reis. We willen zoveel mogelijk horen hoe het nou komt dat de kerk in China zo snel groeit. Wat is het geheim? En doormiddel van allerlei, soms ook moeilijke vragen, proberen we daar achter te komen. Maar integendeel, de vragen geven meer vragen dan antwoorden. We hadden gehoopt misschien vandaag dichter bij het antwoord te komen, maar helaas… de Kerk in Suzhou kon ons niet ontvangen.

De reden daarvoor kregen we niet echt te horen. Hadden ze misschien al gehoord dat deze leergierige predikanten niet zo gauw genoegen nemen met wat ze horen?

Wat een teleurstelling of misschien toch niet, want hierdoor kregen we zomaar ineens een vrije middag. ‘Is dat niet genade’ riep een van de predikanten.

Na een paar intensieve dagen kwamen deze vrije uren als geroepen.

Er werd daar dan ook flink gebruik van gemaakt. De een gebruikte het om even bij te komen in het hotel, de ander nam de tijd om door de straten van Suzhou te wandelen en in zich op te nemen hoe de mensen hier wonen, werken en leven.

Chinese Christenen in Nederland

We bezoeken de Chinese Christenen in China, maar kennen we de Chinese Christenen in Nederland? Ds Thomas Choi, predikant van de Chinese Christelijke Gemeente in Nederland (CCGN) vertelt daar ’s avonds enthousiast over.

105 jaar geleden kwamen de eerste Chinezen naar Nederland, gevlucht uit hun land op zoek naar een veilige plek. De 1e generatie werkte grotendeels in de Chinees-Indische restaurants. Hard werken was/is het motto. De 2e generatie Chinezen die in Nederland zijn geboren en opgegroeid hebben de mentaliteit van hardwerken van hun ouders geerfd. In de studieresultaten is dat duidelijk zichtbaar. Vergeleken met andere migrantengroepen scoren zij het hoogst wat hoger onderwijs betreft.

Daarnaast heeft ook deze migrantengroep te maken met identiteitsproblemen.

In de jaren 60 begon men met zendingswerk onder de zeemannen bij de haven van Rotterdam. De eerste Chinese kerk werd in Amsterdam gesticht eind jaren 60. Vandaag is het aantal Christenen gegroeid tot ongeveer 8000.

De Chinees Christelijke Gemeente Nederland (CCGN) bestaat sinds de jaren 70.  Momenteel zijn er 20 kerken verspreid in een groot gedeelte van NL en 6 voorgangers.

De gemeenteleden komen uit Zuid-Oost Azie, Hongkong, Zhejiang, Taiwan, Suriname, uit het vaste land van China, studenten en Nederlands sprekende jongeren. Hoe lukt het dan toch een gemeente te zijn? Door te benadrukken dat we samen een familie zijn in Christus. ‘Waar je ook vandaan komt, welk dialect je ook spreekt, in Christus zijn wij een.’, zegt br Thomas.

Ds Choi eindigt zijn verhaal met het delen van de belangrijkste aandachtspunten van de Chinese gemeente de komende tijd. Dat zijn discipelschapstrainingen, het opzetten van een trainingscentrum om kader te trainen en (her)bezinning op de missionare opdracht.

Mooie zaken om voor te bidden. En dat doen we ook!

Vanuit dit land waar velen als vluchteling eens vertrokken zijn bidden we heel speciaal voor onze Chinese zusters en broeders in Nederland.

 

Rhoïnde Doth, predikant van de Evangelische Broedergemeente in Amsterdam en voorzitter van SKIN, Samen Kerk in Nederland, de vereniging van migrantenkerken.

 


 

 

 

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.