De Dushu Lake Church in Suzhou, blog Peter Bakker

Blog

vrijdag 23 oktober 2015Iedere dag schrijft een van de deelnemers aan de predikantenreis door China een blog. Dit is het blog van Peter Bakker, over woensdag 21 oktober, de tweede dag van ons bezoek aan Suzhou, en over een grote kerk aan het meer. Alle blogs en vooral ook heel veel foto's staan op de website https://predikantenreis.wordpress.com en op bijvoorbeeld de persoonlijke websites van Willem-Jan de Wit, www.wjde.nl, Hans van Dolder, https://insiteout2.wordpress.com en Marianne Vonkeman, www.santpoortenvelserbroek.nl weblog ds.vonkeman

1.Nieuwsgierig en wat gereserveerd

Vanmorgen begonnen we met een bezoek aan de Sushu Lake Church. De kerk staat in het onderzoeks- en businesscentrum van de miljoenenstad Suzhou. Ik zie een groot kerkgebouw als we uit de bus stappen. Ik merk dat ik met dubbele gevoelens naar het kerkgebouw loop: er is een gevoel van nieuwsgierigheid en een gevoel van gereserveerdheid. Ik weet niet waarom ik dat nu heb. Even later weet ik het wel.

2.Presentatie

Tijdens de presentatie in de kerk wordt duidelijk dat het kerkgebouw daar door de overheid is gebouwd. Op verzoek van de christelijke gemeente. Ik begrijp nu mín gevoel van reservearrow-10x10.png. Ik besluit verder te luisteren. De jonge pastor, van ergens midden dertig, vertelt over de christelijke gemeente. Hij verteld o.a. over de drie diensten op zondag, over de fellowships, over de Alpha-cursus en over de 160 nieuwe gelovigen per jaar. De nieuwe gelovigen worden alle lid van de kerk.

3.Na de presentatie

Na de presentatie eis er gelegenheid om vragen te stellen. Ik hoor dat de christelijke gemeente een aantal jaren geleden tegen de overheid heeft gezegd: doe a.u.b. iets, we groeien en u wilt toch niet dat we ontwikkelen richting sekten of huisgroepen? Doe a.u.b. iets. De overheid kwam het verzoek van de gemeente tegemoet. Aan het meer bouwde de overheid , in een publiek park, een nieuw kerkgebouw. Als ik deze achtergrondinformatie krijg, merk ik bij mezelf dat mijn reservesarrow-10x10.png minder worden.

4 Reservesarrow-10x10.png verdwijnen helemaal

Mijn reservesarrow-10x10.png verdwijnen helemaal, als ik de jonge pastor aan tafel tijdens de lunch hoor vertellen over zijn visie op de kerk in deze tijd, dat hij een jaar heeft gestudeerd aan Princeton Theological Seminary in de VS en dat hij een aantal favoriete theologen heeft, die ook de mijn zijn.

5.ís Avonds de komt jonge pastor nog naar ons hotelarrow-10x10.png voor verder gesprek met onze groep: wat merken niet-christenen van christen? Wat is er anders? Zijn antwoord is eerlijk en herkenbaar. Hij vertelt over de strijd en de uitdagingen in zijn leven en in dat van medechristenen in China. Hij zegt: het is niet moeilijk om cynisch te worden over je eigen gedrag nadat je christen ben geworden. In mijn eigen leven haal ik het vaak niet bij wat ik preek. Tegelijk, Jezus Christus en zijn genade hebben een enorme impact op ons leven. Hij geeft het voorbeeld van een vrouw, midden in de twintig, die de eerste christen in haar familie werd en ook een voorbeeld voor hen. Het christelijk geloof geeft haar kracht, vitaliteit en nederigheid, zegt de pastor.

Vervolgens citeert hij een niet-christelijke Chinese professor die onlangs zei, dat de christelijke intellectuele traditie China verder kan helpen, in de 21ste eeuw. Daarbij noemt hij o.a. dat die traditie zegt dat de mens zelf een zondaar is.

Ik merk bij mezelf dat mijn eerdere reservesarrow-10x10.png ten aanzien van de kerk waar hij aan verbonden is, helemaal zijn verdwenen.

Peter, PKN-voorganger, Pax Christikerk, Den Haag †

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.