Een kleine lichtende stad op een berg, blog Jan Andries de Boer

Blog

zondag 18 oktober 2015Iedere dag schrijft een van de deelnemers aan de predikantenreis door China een blog. Dit is het blog van Jan Andries de Boer, over vrijdag 16 oktober en over twee dorpskerken, kerken van de Bai en de Lisu, etnische minderheden in China . Alle blogs en vooral ook heel veel foto's staan op de website: https://predikantenreis.wordpress.com

Een kleine lichtende stad op een berg

Vandaag trekken we het land in. De eerste bestemming is Lobodi. In 2000 is de eerste inwoner van dit dorp, dat we met veel hotseklots bereiken, tot geloof gekomen. In een stad had iemand hem de Goede Boodschap verteld. Hij heeft een kerk gesticht, die nu 73 doopleden telt. De kerk bevindt zich aan de voet van de binnen het boeddhisme meest heilige berg. Naar verluid is de berg Tie de plaats waar het boeddhisme is ontstaan. Overal langs de weg staan wierookstalletjes. Iedere christen hier was tot voor kort boeddhist. Dit is meteen het grootste obstakel, omdat voorouderverering een belangrijk element van het boeddhisme is. Dit houdt in dat de familie van een bekeerling altijd bezwaren zal maken. Wie zal de overledenen aanbidden als de volgende generatie zich beperkt tot het eren van de ouders, zoals de Tien Geboden dat voorschrijven? Het werd ons expliciet gevraagd: Denk hierover mee!

Lobodi is een dorp, waar Bai wonen, een van de vele etnische groeperingen, die China kent naast de Han-Chinezen. Bij aankomst worden we verwelkomd met zang en dans door enkele vrouwelijke gemeenteleden. Ze zijn schitterend gekleed in de kleurige dracht van de Bai, die ze overigens niet alleen maar ter ere van ons dragen: je ziet het veel. Het blijkt de gewoonte om gasten op deze manier te verwelkomen. Een van de twee dansen is op Chinese disco-muziek, ongetwijfeld met christelijke tekst. Verbazend: pastor Wang vertelt dat er krimp is, doordat de jongeren vertrekken. Net als in Nederland? Geenszins, de jonge mensen trekken massaal naar de stad, met achterlating van de kinderen, die door de oude generaties worden opgevoed. Daarom wordt aan de kinderen ook veel aandacht gegeven, want eens zulken ook zij naar de stad trekken, en de verwachting is dat zij daar het Evangelie door zullen gaan geven.

Wat is het Evangelie voor hen? Redding en bevrijding van afgoden, van verslavingen, van duisternis en van zinloosheid. Het kernwoord is liefde. Met dat de tijd vordert, krijg ik steeds sterker het beeld, dat voor Chinese christenen de hemel geopend is, en dat Jezus zijn liefde uitstort op ieder, die ernaar verlangt. Het hele idee van liefde lijkt hier zelfs wel een nieuwe ontdekking. Dat zouden wij ook eens moeten herontdekken,  is een gedachte,  die zich bij herhaling aan mij opdringt.

En dan die ligging op die hele berg Tie. Een van ons noemt de kerk een kleine lichtende stad op de berg. Aan het eind bidden we voor hen. We, dat wil zeggen onze leider Bas en een paar van de andere collega's, waaronder ik. Daarna zegenen we hen. Het is een ontroerend moment.

Over de andere dingen zal ik kort zijn. We zijn ook nog naar een gemeente van de Lisu geweest, een andere etnische groep. Ook daar zang en dans van vrouwen nu in een heel andere, maar niet minder kleurige klederdracht. We zijn bijzonder welkom en bemoedigen elkaar wederzijds. Daarnaast genieten we van de prachtige omgeving, van de authentieke sfeer en het heerlijke eten. Het was opnieuw een memorabele dag.

Jan Andries de Boer, predikant in Winkel en omstreken

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.