Het verhaal van Nandini en Uma

Persoonlijk verhaal

dinsdag 13 oktober 2015Nandine (14) en Uma (11) zijn zussen. Hun moeder werkt in Tirupur in de kledingindustrie, waar ze afzoomt en vouwt. Nandini werkte eerst ook in de kledingindustrie als naaister en vouwster. Ze werkte van 8.30 uur s morgens tot 8.30 uur s avonds met een half uur pauze per dag. Ze verdiende 125 roepies per dag (1,61).

Nadine en Uma hebben een oudere broer van twintig die in de bouw werkt. De familie komt oorspronkelijk uit Perambalur (in Tamil Nadu), dat 200 kilometer van Tirupur verwijderd ligt. Het gezin ging aanvankelijk naar Jaipur (in Rajasthan), dat 2300 kilomteer boven Tirupur ligt. Hun vader werkt daar nog steeds als steenbreker in een steengroeve.

Op een dag bracht een leraar van SAVE een bezoek aan hun huis en overtuigde de ouders ervan dat het belangrijk is voor de meisjes om naar school te gaan. Nandini zit nu in klas 8. Ze is erg gemotiveerd om naar school te gaan en houdt er echt van. Ze is gek op de leraren, de leuke vrienden, en het goede schooleten met iedere dag een ei. Thuis krijgen de meiden alleen rijst, dal (erwten/bonen/linzen) met aubergine en peperwater. En één keer per maand is er vis. Nadine vindt Tamil en Engels lastige vakken. Iedere dag wandelen ze drie kwartier van huis naar school.

Soms hebben de meisjes medische problemen zoals verkoudheid met koorts en buikpijn. Als ze een dokter nodig hebben, gaan ze naar het gezondheidscentrum dat verbonden is aan de school. De dokter bezoekt alle scholen van SAVE om te zien of de kinderen kampen met serieuze gezondheidsproblemen.

Nandini en Uma wonen samen met hun ouders in een eenkamerwoning waar ze wonen, slapen en koken en waar de familie maandelijks 1000 roepies voor betaalt (€12,88). Hun huis heeft elektriciteit, maar geen stromend water. Twee keer per week is er water. Zodra het water stroomt, vullen ze grote vaten en proberen zoveel mogelijk water op te slaan. De meisjes hebben veel vrienden. Ze houden van spelletjes zoals tikkertje en verstoppertje. Ze houden ook van lezen en als ze tv willen kijken gaan ze naar het huis van de buren, want zelf hebben ze thuis geen tv.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.