Naar de Jiang Wan kerk in Shanghai, blog door Niek Tramper

Blog

maandag 19 oktober 2015Iedere dag schrijft een van de deelnemers aan de predikantenreis door China een blog. Dit is het blog van Niek Tramper, over zondag 18 oktober in Shanghai. Alle blogs en vooral ook heel veel foto's staan op de website https://predikantenreis.wordpress.com en op bijvoorbeeld de persoonlijke websites van Willem-Jan de Wit, www.wjde.nl en Hans van Dolder, https://insiteout2.wordpress.com

Van de Lisu akkers naar de straten van Shanghai

Eergisteren stonden we nog bij een Lisu kerkje tussen de maïsakkers in het bergland van Yunnan, waar ouderling Luo ons met een grote glimlach op zijn verweerde landbouwersgezicht had verwelkomd. Vandaag bevinden we ons in het mondaine hart van Shanghai tussen de mensenmassa’s die de boulevard langs de Hoangpu rivier en de Nanjing street bevolken. Ik kijk er met ontzag naar. God heeft hen allen gemaakt en Hij gaat zijn verborgen weg met ieder.

Pedagogische lessen in de Jiang Wan kerk

In de Jiang Wan kerk, een van de 170 Driezelf kerken in Shanghai, wacht ons een warm welkom. Tientallen mensen schenken je een glimlach of willen een hand geven bij het binnenkomen. In de kerk hebben de tachtigplussers allemaal een grote papieren roos opgespeld gekregen. Het is vandaag ‘ouderenzondag’. De kerk speelt hiermee in op de ‘dag van de ouderen’ die de Chinese samenleving deze woensdag viert. Op die dag gaan veel Chinezen naar de graven van hun ouders om hen te vereren. De preek van ds. Yu Jiang gaat over goed ouderschap nav Lukas 2: 51: Jezus was zijn ouders gehoorzaam. ‘Hoe zullen kinderen van harte gehoorzaam zijn aan hun ouders? Alleen als ouders van harte God gehoorzamen. Jozef en Maria zijn daarin een belangrijk voorbeeld voor ons. Waarom geven zoveel ouders muzieklessen, sport, ballet en een goede opleiding aan hun kinderen, maar komen niet toe aan het allerbelangrijkste, het geloof?’ Veel pedagogische lessen in deze preek, veel om ter harte te nemen. Maar wat moet je nu, als je hier met de brokstukken van je leven zit of als het misgelopen is in de opvoeding?

Magnetische aantrekkingskracht

Het antwoord komt later, als we met ds. Yu en ds. Zhuo Zhuyin, de jeugdpredikante, een gesprek hebben na de dienst. Er is veel stress in Chinese gezinnen, er gáát veel mis in de opvoeding. De gemeente werkt als een magneet voor mensen van buiten de kerk. Ze zien dat christenen anders zijn. Dat hun kinderen veranderen als ze meegnomen worden naar de zondagsschool of naar de jeugdgroep. Ze merken dat het christelijk geloof antwoord geeft op hun vragen en problemen. Deze gemeente heeft geen missionair werk, maar is in al haar werk missionair. Haar aantrekkingskracht zit niet in een aantrekkelijke liturgie of in een flitsende preek. De preek duurt minstens 45 minuten en de liturgie is sober. Het is de kracht van het Evangelie zelf dat mensen verandert. En vernieuwde mensen zijn aantrekkelijke mensen. Via de jeugdgroep komen veel niet-kerkelijke jongeren tot geloof in Christus. Later volgen vaak de ouders. Elke zaterdag komen de jongeren bij elkaar. En op onze vraag of de Bijbel dan ook ter sprake komt, reageren ze met verbazing: ‘Waarom zo’n vraag? Natuurlijk! We beginnen altijd met de Bijbel, bespreken de vragen van jongeren in groepjes en bidden met elkaar’.

Huiskerken en Driezelf-gemeenten

Dertig jaar geleden begon deze gemeente in een huiskamer. Later heeft ze zich aangesloten bij de Driezelf Patriottische Beweging, die in 1952 de Chinese kerk moest vertegenwoordigen bij de overheid. Andere huisgemeenten hebben dat niet gedaan, omdat ze geen enkele staatsinmenging wilden. Zij worden familiekerken of niet-geregistreerde kerken genoemd. Ze spelen een grote rol in de geschiedenis van de Chinese kerken in de afgelopen halve eeuw, maar voor de staat zijn het illegalen. Driezelf of niet, nu komen in de Jian Wang kerk, verdeeld over drie diensten, elke zondag ongeveer 3000 mensen in de kerk die nog maar zeven jaar hier staat. Jaarlijks laten zo’n 600-650 mensen zich dopen. Opvallend dat de meerderheid van voorgangers, pastorale werkers en vrijwilligers vrouw is. ‘We bidden echt om meer mannen’, zegt ds. Zhuo.

 

De ontmoeting met deze broeders en zusters geeft moed, omdat je ziet hoe krachtig het Evangelie werkt. In China gaan op zondag meer mensen naar de kerk dan in heel Europa. Is de Nederlandse kerk bij de bruisende jonge gemeente in Shanghai vergeleken een verschrompelend oud vrouwtje? We moeten het geloof dat het Evangelie een kracht tot behoud is, niet verliezen, als we teruggekeerd zijn. Ooit overwon het Evangelie de duisternis in de lage landen bij de zee. Goed om te weten dat onze broeders en zusters in China voor ons bidden dat God ons bij de kostbare schat van het geloof bewaart door de storm van de secularisatie heen.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.