Occupy beweging en de kerk op straat in Hong Kong, blog door Aart Verburg.

Blog

donderdag 29 oktober 2015Iedere dag schrijft een van de deelnemers aan de predikantenreis door China een blog. Dit is het blog van Aart Verburg, over maandag 26 oktober, over Hong Kong en de kerk op straat. Alle blogs en vooral ook heel veel foto's staan op de website https://predikantenreis.wordpress.com en op bijvoorbeeld de persoonlijke websites van Willem-Jan de Wit, www.wjdw.nl, Hans van Dolder, https://insiteout2.wordpress.com en Marianne Vonkeman, www.santpoortenvelserbroek.nl weblog ds.vonkeman

Occupy beweging en de kerk op straat in Hong Kong.

Het protest begon onder de studenten. In 2012 was er al gedemonstreerd tegen de onderwijshervormingen die China wilde invoeren in Hong Kong. In 2014 ging het vooral over het behoud van de democratie in Hong Kong.  De voormalige Britse kroonkolonie Hong Kong waar de predikantenreis naar China wordt afgesloten, is in 1997 overgedragen aan China. Hong Kong zou een bijzondere status houden binnen China. Twee systemen in één land; het eenpartijstelsel met de communistische partij in China naast het democratische systeem van Hong Kong. In juni 2014 had een groepje studenten uit protest tegen de inperking van de democratische rechten een deel van het voetgangersgebied bij het centrale station van Hong Kong eiland bezet. Peking had namelijk drie kandidaten voorgesteld waaruit het bestuur van Hong Kong in 2017 een nieuwe gouverneur mag kiezen. Een referendum onder de bevolking mocht niet. Dat ging tegen de afspraken over de democratie in, vonden velen in Hong Kong. In september en oktober 2014 werd het protest breder. Onder de naam Occupy werden meerdere plaatsen in de stad bezet. Hard politieoptreden met traangas en wapenstok moest de demonstraties breken. 'Kijk, zegt voorganger Isaac (Wong King Yip), daar liep ik', en wijst op één van de foto's uit zijn PowerPoint presentatie.

Tao Fong Shan christelijk centrum.

Isaac is theoloog en voorganger in zijn ‘eigen’ kerk en werkt als begeleider van de dialoog tussen godsdiensten op het christelijke Tao Fong Shan Centrum in Hong Kong. Het centrum is gehuisvest in een aantal gebouwen in Chinese stijl, ontworpen door de Deense architect Prip-Möller. Het centrum zelf is in 1930 gesticht door de Noorse zendeling Karl L. Reichelt. Zijn zendingswerk was op boeddhisten gericht. Nu zijn de activiteiten vooral gericht op het bouwen van bruggen tussen godsdiensten door elkaar beter te leren kennen. Het valt ons op hoeveel groepen jongeren we op het terrein zien tijdens ons driedaags verblijf. De Christus tempel is heel fraai, maar de gebedsruimte eronder, uitgehakt in de rots waarop de kerk is gebouwd maakt nog meer indruk. Als je door het donkere gangetje binnenkomt lees je boven het raam een oproep om hier je lasten neer te leggen. Als je na je gebed terug gaat staat er boven de deur: neem nu je kruis weer op je... in het vertrouwen dat er door het gebed iets met je lasten is gebeurd.

Traangas en kruis

Isaac laat ons daarna video's en foto's zien van de 'paraplu-protest' van vorig jaar. De paraplu's moesten bescherming bieden tegen het traangas en de rubberkogels van de politie. Ze hielpen niet... maar werden wel het symbool van de protestbeweging. Op een klaagmuur zijn 'post-its' geplakt met protestteksten, steunbetuigingen van over heel de wereld en tekeningen. Er zijn prachtige posters en cartoons gemaakt. Het protest werd ook en explosie van creatieve kunstuitingen. Ook was er een soort religieuze explosie. Tijdens de demonstraties was de belangrijkste straat van het stadsdeel Kow Loon, Nathan Road, bezet door demonstranten. Isaac en anderen christenen hadden een hoekje ingericht waar mensen welkom waren voor een gesprek over wat ze meemaakten. Op een gegeven had iemand midden op straat een tafeltje neergezet, met een kruis erop. Er kwamen kaarsjes, een kleed, een Christusbeeld, een afscheiding om de altaartafel heen, knielkussens en midden op straat was er ineens een kerkruimte. Op een andere plek was er ook een soort altaar gebouwd voor een godheid uit de Chinese traditie.
Op zaterdag kwam de politie en brak de ‘heilige’ plek af. Maar op zondagmorgen stond het ‘liturgisch centrum’ er weer. Zondag is de dag van de opstanding, zei Isaac. Wij beleefden het nieuwe ‘altaar’ als een Paasverhaal, een verwijzing naar de opgestane Heer. Hij liet een foto zien van beeld van de knielende Christus. De schedel was ingeslagen, maar de ogen en de handen lieten de biddende Heer zien.

Hebben de demonstraties iets opgeleverd?

In de directe politieke sfeer hebben ze geen enkel resultaat gehad. Maar vervolgens noemde Isaac wel vijf lessen die mensen van Hong Kong geleerd hebben van de demonstraties. De ervaring dat je samen, gemotiveerd door o.a. het christelijk geloof op kunt komen voor recht en gerechtigheid, is de belangrijkste ervan.
Zou Hong Kong in dat opzicht een proeftuin kunnen zijn voor toekomstige ontwikkelingen in China en voor de rol van de kerk in China?


Werk van Kerk in Actie

Maandagmiddag bezochten we de Wong Sin Tai tempel in de stad. Een van de kleine heiligdommen in het tempelcomplex is gewijd aan drie godsdiensten tegelijk: het Boeddhisme, het Hindoeïsme en het Taoïsme. Bij de ‘kapelletjes’ voor gezondheid en voorspoed komen veel mensen persoonlijk hun wierookoffers branden.
’s Avonds vertelde een gastspreker over het werk dat hij en zijn vrouw in China doen. Ze zijn betrokken bij mensen met HIV/Aids en prostituees.
We evalueren de reis. Het is een heel indrukwekkende reis geworden, met veel diverse elementen die telkens weer nieuwe licht lieten vallen op het leven van kerken en christenen in China. Terugkijken op hoe we als groep hebben gefunctioneerd levert uitbundig plezier op. Ingetogen zang van een deelnemer maakt een mooie brug naar de avondsluiting.
Morgenochtend vertrekken de eerste deelnemers al.


Aart Verburg is predikant van de protestantse Gemeente Oegstgeest 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.