Ontmoetingen in Soacha

Reisverslag

zaterdag 17 oktober 2015Het werk van Mencoldes heeft een grote impact in de voorstad van Bogotá, Soacha. Deze stad is verdeeld in 6 wijken, waarvan nummer 4 en 6 als het meest gevaarlijk worden beschreven. Omdat hier verschillende groepen paramilitairen, bendes en gewapende mensen aanwezig zijn, maar ook omdat er zoveel mensen wonen. Wij hebben verschillende huizen bezocht in wijk 4.

Fastfood als bron van inkomsten
We zijn hartelijk ontvangen in het nieuwe huis van Carin. Zij woont met haar gezin, man en vijf kinderen, al lang in Soacha. Met hulp van Mencoldes is ze naaister van beroep geworden en daar verdiende ze ook haar geld mee. Door een brand is zij haar huis met alle spullen kwijtgeraakt. Nu woont ze in een huurhuis en alle huisraad hebben ze ontvangen van de gemeenschap. Daar zijn ze erg dankbaar voor. Bij Mencoldes volgen ze workshops waar ze leren wat hun rechten zijn en worden ze bewust gemaakt van het feit dat ze zelf keuzes kunnen maken. Ook in bijna onmogelijke situaties. Carin verkoopt nu fastfood, haar kinderen kunnen naar school en zo krabbelen ze langzaam weer op naar een stabiele situatie.

Als priester in Soacha
Franc is iemand die erg bewust heeft gekozen om in Soacha te gaan wonen. Hij is een priester die is uitgezonden naar Colombia. Hij wil hoop brengen aan de vele Afro-Colombianen die in Soacha wonen. Daarom woont en werkt hij ook in de wijk. Hij verkoopt soja melk die hij zelf maakt. Hiermee probeert hij met mensen in contact te komen en kleine huisgroepen te starten. In deze huisgroepen wil hij de situatie waarin de Afro-Colombianen leven spiegelen aan het volk Israël. Als je beide groepen naast elkaar zet, zijn er veel vergelijkingen te trekken. Franc en Mencoldes werken samen om Afro-Colombianen een waardige plek te geven.

Een eigen restaurant
We lunchen bij een groep vrouwen die zelf een restaurant hebben opgezet. Ze vertellen dat het echt vechten is om in deze wijk om fatsoenlijk te kunnen leven. Het restaurant hebben ze kunnen starten door middel van een lening. Mencoldes heeft deze vrouwen geholpen door in de eerste plaats hun verhalen te verwerken. Bijvoorbeeld door een afbeelding te maken die hun verhaal verteld. Later hebben de vrouwen workshops in onder ander boekhouding en hygiëne gevolgd, klaargestoomd te worden om een eigen bedrijfje te kunnen beginnen. Nu kunnen ze heerlijke gerechten maken met vis, rijst, salade en gebakken banaan.

Drie voorbeelden van hoe Mencoldes aan het werk is in Soacha. Heel verschillend maar allemaal even belangrijk. We hebben gezien dat het leven in Soacha hard is, maar dat de mensen toch hoop hebben. Erg indrukwekkend!

Ontmoetingen in Soacha in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.