People's Pilgrimage

Blog

maandag 5 oktober 2015Afgelopen week waren er in Hong Kong verschillende publieke feestdagen: op 1 oktober was het China’s nationale dag, de dag van de revolutie. Op het vuurwerk na gaat die dag aan de meeste mensen in Hong Kong bijna ongemerkt voorbij, anders dan in China waar de feestdag een feestweek is. Veel belangrijker was de vrije dag van 28 september, de dag na het ‘mid-autumn’-, of maanfestival, een eeuwenoud feest en een traditie die stamt uit het begin van de Chinese Tang-dynastie (618-907). Het is vooral een familiefeest, families komen, van heinde en ver, bij elkaar: ‘dat we maar lang mogen leven en de schoonheid van de volle maan met elkaar mogen delen, al leven we mijlenver bij elkaar vandaan”, zegt een oud Chinees gedicht. De ronde, volle maan speelt een centrale rol, families en vrienden vertellen elkaar verhalen en eten samen rond fruit en natuurlijk ‘mooncake’: maanronde gebakjes, die traditioneel gevuld zijn met gezouten eigeel en lotuspasta.

Dit bijzonder moment van samenkomen en vieren van verbondenheid kreeg dit jaar in Hong Kong een bijzonder accent door de People’s Pilgrimage, afgelopen maandag, georganiseerd door . het begin dit jaar opgerichte Hong Kong Interfaith Climate Network (HKIFC). Het netwerk is een  interreligieus samenwerkingsverband dat acties organiseert of ondersteunt om klimaatverandering tegen te gaan en het bewustzijn over klimaatverandering te vergroten. Hoogtepunt van het werk van dit HKIFC tot nu toe, was het organiseren van de Hong Kong versie van de People’s Pilgrimage for Climate Action. In aanloop naar de grote wereldklimaattop in Parijs, aanstaande december, worden wereldwijd pelgrimstochten georganiseerd. Daarbij geven mensen vanaf allerlei plekken in de wereld een duidelijke signaal af aan de onderhandelaars straks in Parijs: ‘Moeder aarde is aan het eind van haar krachten en er moet nu echt iets gebeuren!’

Op 28 september liepen in Hong Kong meer dan 250 mensen mee, christenen, hindoes, moslims, sikhs, bahá’i, boeddhisten, jong en oud...  De tocht voerde langs bergen en dalen en kloosters en er werd flink gezongen. Namens de protestants-christelijke gemeenschap in Hong Kong sprak Tjeerd een gebed uit met onder meer woorden van het Zonnelied van Franciscus uit. Het was een bijzondere manier om te stil te staan bij het feit dat wij als mensen verbonden zijn, in de drukte van de stad en door de natuur waarvan we deel uit maken, afhankelijk als we zijn van onze planeet.

Het is te hopen dat de mensen die straks gaan onderhandelen in Parijs, deze signalen zullen opvangen.

 

 

“Allerhoogste, almachtige, goede Heer,

van U zijn de lof, de roem, de eer en alle zegen.

U alleen, Allerhoogste, komen zij toe

en geen mens is waardig uw naam te noemen.

 

Wees geprezen, mijn Heer, met al uw schepselen,

vooral door broeder zon,

die de dag is en door wie U ons verlicht.

En hij is mooi en straalt met grote pracht;

van U, Allerhoogste, draagt hij het teken.

Wees geprezen, mijn Heer, door zuster maan en de sterren.

Aan de hemel hebt U ze gevormd, helder en kostbaar en mooi.

Wees geprezen, mijn Heer, door onze zuster, moeder aarde,

die ons voedt en leidt,

en allerlei vruchten voortbrengt, bonte bloemen en planten.

…”

 

Hong Kong, 4 oktober 2015,

Kathleen Ferrier en Tjeerd de Boer

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.